Home

Nieuws 5 reacties

Bezwaar tegen Overijssels ganzenbeleid

's-Graveland - Natuurorganisaties en Vogelbescherming Nederland willen niet dat Overijssel het toestaat in de winter ganzen te doden.

Zij hebben hiertegen formeel bezwaar gemaakt gemaakt. Overijssel is de enige provincie waar geen afspraken gemaakt zijn om overwinterende ganzen de komende winter goed te beschermen.

Natuurorganisaties, boeren en provincies onderhandelden jarenlang over een oplossing voor de snelle toename van de populatie zomerganzen. Ganzen brengen voor tientallen miljoenen schade toe in de landbouw. Ook de natuur lijdt onder de huidige aantallen zomerganzen. Zo verdringen zij andere vogelsoorten. Ganzen in de winter verblijven tijdelijk in Nederland en geven nauwelijks overlast. Daarom hebben natuurorganisaties in veel provincies ingestemd om in de zomer ganzen te bestrijden om schade terug te dringen maar in de winter ze met rust te laten. Alleen in Overijssel is het niet gelukt om afspraken hierover te maken. Daarom hameren de natuurorganisaties er nu op dat ook de provincie Overijssel de winterrust voor ganzen respecteert en de ontheffing voor het doden van ganzen in de winter intrekt.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  kunnen ze beter enkele miljoenen in faunafonds storten. kan die de schade volledig betalen aan de boeren. dan hebben ze meer recht van spreken. heb het nog niet over de uitvoeringkosten, het bestrijden van ganzen.

 • Gijs Gans

  90% van de schade wordt in de winterperiode veroorzaakt hoezo nauwelijks schade in de winter. En er zijn er gewoon veel te veel als zij ze op hun terreinen willen beschermen in de winter prima, maar niet de baas gaan spelen over onze gronden. en in de zomer komt er bij Nm toch niets van terecht. Ook in Friesland is nog niets beslist ook daar is de winterschade enorm Dus Friezen laat je geen oor aannaaien maar gewoon blijven bestrijden in de winter, andere provincies hebben weinig schade soms en er is afgesproken MAATWERK per PROVINCIE dus nou niet zielig doen.

 • somporn

  Denk dat ze in Overijssel wakker zijn en dat de andere provincies zich een oor aan laten naaien.
  Als bij de leden van de natuurorganisaties elke dag een ongenodigde gast aan tafel mee eet denk ik ook dat ze er gauw wat aan doen om hem/haar kwijt te raken.Waarom moet een landbouwer dit wel goed vinden,deze gaat ook aan het werk om zijn gezin te onderhouden.Hobby kan of mag geld kosten,werken moet voor de kost maar veel leden van natuurorganisaties denken dat de boer alles maar voor lief moet nemen!

 • Aerschot

  In bijna elke provincie kiest men voor het behoud van zowel de kool als de gans, sorry geit! Ofwel èn schadevergoeding èn bestrijden en alléén in de zomer een beetje bestrijden. Terwijl een ieder wel weet dat hier beide niets van terecht gaat komen. In Overijssel heeft men NIET gekozen voor blijvende schadevergoeding. Juist omdat de geldkraan dichtgedraaid is en men al in 2012 NIET geloofde in Europees geld. En provinciaal wil men niet blijven betalen. En terecht. Het is gevolgbestrijding en geen oorzaken aanpakken. Boeren willen geen geld, die willen gras!! Want de eerste maar veelal ook de tweede snede is niet te koop!! Diegene die nu nog probeert het landelijk afgeschoten ganzenakkoord provinciaal ingevuld te krijgen zal vroeg of laat helaas tot de constatering komen dat de schade zal blijven oplopen. De aantallen blijven toenemen en de terreinbeherende organisaties achterover blijven leunen. Maar goed, de bezwaren zijn ge-uit en GS van Overijssel zal hierop moeten reageren. De tijd zal het leren.....

 • PetervanKempen

  Wat zo jammer is , is dat we de door deze partijen gebruikte argumenten om het besluit terug te draaien ,(een eis voor een goede zienswijze), nu nog niet weten. Ik heb persoonlijk in discussies met de betreffende partijen over hun EIS verboden te vestigen op schade bestrijding en ganzen afschot op grasland in de winter, nog nooit een enkel argument gehoord wat hout snijdt anders dan dat men het voor zijn achterban EIST, als tegenprestatie notabene voor door hun anti beheer houding zelf gecreeerd probleem voor dezelfde omringende boeren (veehouders inclusief!) in de zomer. Structureel weigeren zij cijfers en feiten in te brengen en niet voor niets, die hebben ze niet! Dus, inderdaad, boeren moeten volgens deze partijen hun eis slikken en hun hobbies dan ook nog betalen door gras en rechten schade te bestrijden in te leveren en tweede viool te spelen. Dat men via politiek dit bezwaar nu laat behandelen mag duiden op een beoordeling omgeving van een provinciaal orgaan zonder kennis van zaken. TBO's weten dat die weg dus ook inhoudelijke onderbouwing zoals wij altijd moeten leveren aan de bank voor investeringen blijkbaar niet nodig maakt. Ik hoop dat men de rug recht kan houden tegen deze duidelijk met voorbedachte rade opgezette poging alles zonder enige onderbouwing over de G7 en TBO kam te laten scheren m.i.v. 2016. Gedeputeerde May , betrokken politieke partijen , bezwaren comissie, en vooral, boeren zelf, let op uw saeck!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.