Home

Nieuws 490 x bekeken

Beursgang Oekraïens agriconcern uitgesteld

Kiev – De Oekraïense voedingsgigant UkrLandFarming stelt een beursgang tot nader orde uit. Volgens topman Oleg Bakhmatyuk is er 'geen enkele investeerder die nu geld in Oekraïne steekt'.

UkrLandFarming is een belangrijke producent van graan, suiker, eieren, vlees en zuivel in het door geweld geplaagde land.
In januari kocht Cargill nog voor $200 miljoen een belang van 5 procent in de onderneming, die vorig jaar een omzet optekende van $1,9 miljard en een nettowinst van $542 miljoen. Het bedrijf kondigde voor dit jaar grote plannen aan voor uitbreiding van havenfaciliteiten in Yuzhny, maar deze zijn in de ijskast gezet. Het bedrijf realiseerde 26,5 procent van zijn omzet met export, waarvan het meeste naar de EU gaat.
Hoewel het bedrijf claimt dat exporten ondanks het separatistische geweld in het Oosten en soms Zuiden van het land worden gerealiseerd, zijn buitenlandse afnemers huiverig nieuwe contracten af te sluiten. Van de omzet werd vorig jaar 38 procent met de verkoop van granen gerealiseerd en 33 procent met de vermarkting van eieren en eiproducten. De onderneming telt ook 23.000 melkkoeien.
Het bedrijf is nog goeddeels eigenaar van gasmiljardair Bakhmatyuk die een aandeel van 20 tot 25 procent op de beurzen in Hongkong en Londen aanbieden. Met het geld moet UkrLandFarming uitgroeien tot Chinees hofleverancier van met name granen. China verleende Oekraïne eerder miljarden goedkoop krediet in ruil voor vaste leveringscontracten mais. Eerder deze week kreeg UkrLandFarming een "downgrade" om de oren van kredietbeoordelaar Fitch, dat de schuldpositie van het bedrijf penibel vindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.