Home

Nieuws

Bedrijfsleven solidair met kabinetsbeleid

Den Haag – Ondernemingsorganisaties LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland willen uit respect voor de slachtoffers niet vooruitlopen op eventuele sancties tegen Rusland.

Zij schrijven gezamenlijk "ten diepste mee te leven met al degenen die door de ramp getroffen zijn".  LTO-voorzitter Albert Jan Maat zegt dat nu maar één ding telt: "de slachtoffers moeten terugkomen."

Maat noemt het een "spannende tijd" en zegt dat LTO Nederland het kabinetsbeleid volgt inzake de nasleep van het neerschieten van Malaysia Airlines vlucht 17. "We moeten evenwichtig omgaan met de situatie. Of sancties op zijn plaats zijn, is een vraag voor het kabinet waar ik me nu niet over wil uitlaten." Nederland exporteerde vorig jaar volgens cijfers van het CBS voor circa €1,5 miljard aan agrarische producten naar Rusland.

Voorzitter Ad van Hamburg van de brancheorganisatie voor exporteurs Fenedex zegt dat Nederland "niet ten koste van alles bevriend" hoeft te blijven met Rusland.  "Na deze verschrikkelijke terreurdaad gaat nu het gevoel boven economie." Volgens Van Hamburg denkt het merendeel van zijn achterban, zo'n vierduizend bedrijven, er zo over. De Nederlandse regering spreekt overigens vooralsnog hangende onderzoek van een "terreurdaad" noch "vergissing".

Naast zuivel en groente en fruit is de sierteeltsector de belangrijkste agrarische exportcategorie in de handel met Rusland. Voorzitter Herman de Boon van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten hoopt dat sancties niet nodig zullen zijn om "Rusland tot het gewenste gedrag te brengen." Wanneer sancties komen, zal de sector volgens De Boon deze "manmoedig dragen." De Boon hoopt in dat scenario op Europese solidariteit.

De exportomzet van bloemen en planten ligt tussen €250 en €300 miljoen. "De exportomzet op Rusland is het afgelopen halfjaar al 9 procent gedaald en daarmee is meerjarige groei op de Russische markt wel doorbroken, maar we praten toch over maar 5 tot 6 procent van de totale afzet. Het zal niet makkelijk zijn alternatieve markten te vinden zonder grote prijsconcessies te doen."

Ongeacht of er sancties komen, kan de spanning over Oekraïne de waarde van de Russische roebel omlaag duwen waardoor Nederlandse producten überhaupt minder aantrekkelijk worden voor afnemers in Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.