Home

Nieuws

Atsma: exportpositie komt in gevaar zonder algemeen verbindend verklaringen

Den Haag – Voorzitter Joop Atsma van het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft in een gesprek met minister Henk Kamp van Economische Zaken opnieuw het belang van de mogelijkheid om regels algemeen verbindend te verklaren benadrukt.

"Doordat er geen doorzettingskracht wordt getoond met het mogelijk maken van algemeen verbindend verklaren (AVV's) door branche- en producentenorganisaties komen zaken als dierenwelzijn, diergezondheid maar zeker ook de exportpositie van de Nederlandse landbouw in gevaar", zegt Atsma. Hij voegt er aan toe dat minister Kamp hiervan schrok.
Atsma heeft de minister uitgelegd dat het toestaan van AVV's zeer wenselijk is voor de nieuwe producenten- en brancheorganisaties die moeten ontstaan na opheffing van de productschappen. "Neem bijvoorbeeld de monitoring van kritische stoffen. Dat neemt het ministerie niet over en het is wel van groot belang dat de hele sector hier aan mee doet. Daarom moet het algemeen verbindend verklaard kunnen worden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld groepshuisvesting van kalveren, dat in Nederland verplicht is en in andere Europese landen niet", geeft Atsma als voorbeeld.
Tijdens de vergadering van het Productschap Vee en Vlees geldt grote bezorgdheid over de toekomst van de publieke taken van de productschappen. Voor 2015 geldt dat de productschappen deze taken nog uitvoeren. Om de taken voort te kunnen zetten zijn AVV's nodig, om iedere speler in de sector mee te krijgen. Zolang het wetsvoorstel over de productschappen niet in de Tweede Kamer is behandeld, kunnen er ook nog geen afspraken worden gemaakt over AVV's.  Henny Swinkels benadrukt dat de situatie zeer urgent is. "We moeten duidelijkheid krijgen over de voortgang van kwaliteitssystemen. Er moet een naadloze overgang komen naar de nieuwe werkwijze. Als dat niet gebeurt, wordt er een belangrijke hoeksteen uit het systeem gehaald en komt het systeem ter discussie te staan" aldus Swinkels.
Het PVV-bestuur is ook bezorgd over de voortgang van de invoering van de wet die de productschappen verbiedt. Als de Tweede Kamer deze wet niet in september behandeld, wordt het lastig om deze op 1 januari van kracht te laten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.