Home

Nieuws 13 reacties

Asscher pakt ontduiken minimumloon aan

Den Haag - Om ontduiking van het wettelijk minimumloon tegen te gaan, mag het salaris voortaan niet meer volledig contant worden uitbetaald. Vanaf 1 januari volgend jaar moet minimaal een salarisgedeelte dat gelijk is aan het minimumloon giraal worden overgemaakt. Werkgevers mogen ook ziektekostenpremies en dergelijke niet meer verrekenen met het minimumloon.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De maatregelen passen in het beleid van Asscher om constructies tegen te gaan waarmee de regels voor de arbeidsmarkt worden ontweken. Asscher wil ook de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) meer bevoegdheden geven om de regels te handhaven.

Het aanpakken van schijnconstructies is een topprioriteit van Asscher. "Fatsoenlijk werk is in ons land niet altijd een vanzelfsprekendheid. Schijnconstructies zijn het onkruid van onze arbeidsmarkt en een klap in het gezicht van hardwerkende werknemers en eerlijke ondernemers. De concurrentie met China zullen we nooit winnen op loonkosten, wel op slimheid en toegevoegde waarde, dat moet het doel zijn.''

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  nee asscher, hier in nederland zijn we beter in uitkeringen uitbetalen en de mensen niks laten doen voor hun geld, en vervolgens moeten de polen hier het werk doen omdat de werkzoekende het verrekken

 • gertke

  Sharon,vertaal dit eens naar de boer?

 • J@gertje

  @schoenmakers1,
  Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ga jij voor 6 euro per uur werken?
  Als je mensen voor je laat werken moet je ook een normaal salaris betalen.
  En die controle, had er al lang moeten zijn.

 • joannes

  @schoenmakers1, wat hebben uitkeringen te maken met onderbetalen? Leg dat eens uit inplaats van relaties leggen die niet bestaan. Jij kan als werkgever niet onder het wettelijk minimumloon betalen zonder je collegas en de Nederlandse economie te benadelen ten gunste van jezelf. Er is een woord voor, weet je?

 • agratax2

  Wie bewijst hier dat er sprake is van onder betalen? Niemand er wordt hooguit gesuggerreerd. Heeft onze minister zich wel gerealiseerd wat het kan betekenen als onze arbeidsmigranten hun loon via de bank moeten ontvangen? Contant betekent dat ze in hun thuisland kunnen rommelen met de hoogte van de verdienste en dus hun belastingen kunnen drukken. Via de bank je lon ontvangen betekent -weg sjoemel praktijk- Is dan werken ver van huis nog wel leuk? Ik denk dat er dan een deel van de migranten weg blijft en wij zonder gemotiveerd personeel zitten. Asscher wil ons opschepen met niet gemotiveerd Nederlands personeel. Hier zit geen werkgever op te wachten.

 • LUCTOR

  Het is gewoon dat het systeem aan het vastlopen is Ambachts scholen zijn omgetoverd tot dans lokalen waar zwaar gesubsidieerd les wordt gegeven de metselaars en slagers etc halen we uit het buitenland de mensen die hierin het beleid hebben gedelegeerd vloeien af met dikke bonussen en komen weer in een gespreid bed terecht. Het in stand houden en uitbreiden van allerlei wetten en rechtsvormen die elkaar in de praktijk tegenwerken heeft tot nut dat de advocatuur een goudentijd heeft, de hier boven beschreven wet heeft al meer gekost dan het ooit zal opleveren.

 • ikkethuis

  Ik vraag me af of men wel man verplichten niet contant te mogen betalen. Dit is toch iets tussen partijen onderling.

 • hstroek

  Accher hersteld wat Kamp verpest heeft.
  Een goede stap naar voren dat het loon giraal betaald moet worden. Dan is eea controleerbaar en kan de pay back constructie minder toegepast worden.
  M.n. de uitzendbureaus hebben hier last van.
  @Agratax, ruim 90% betaald in Nederland belasting. Of een werkgever nu giraal of contant betaald, alles moet op de jaaropgave staan. Of plijt u nu voor massaal zwart werken?
  Juist door de onderbetaling en de payback constructie zitten er nu veel Nederlanders op de bank thuis. Dat heeft niets met willen werken te maken. Nederlanders komen niet voor de banen in aanmerking. Er worden per definitie MOE landers 'ingevolgen'
  Gelooft u het niet de massale onderbetaling?
  Komt u eens langs bij mij op kantoor. Ik zal het u laten zien.
  E100 (netto) per week voor een kamertje(met zijn tweeen) is maar heel gewoon. Tot E225 komt voor. Ook veel te veel inhouden voor de zorgverzekering is heel normaal geworden.
  Als belangenbehartiger van werknemers ben ik overigens van mening dat goedwillende werkgers, en dat zijn gelukkig nog steeds de meeste ondernemers, er belang bij hebben dat er een gelijk speelveld is.
  U kunt n.l. niet concureren tegen collega's die geen belasting betalen of mee doen aan de uitbuitpraktijken.

  Nogmaals de uitnodiging voor een ieder die het eens wil zien staat. U bent welkom bij ons op kantoor in Breda

  Henry Stroek CNV Vakmensen

 • hstroek

  P.s. In de sector Open Teelten(akkerbouw, fruitteelt, bollenteelt, vollegrondsgroente teelt en de boomkwekerij) stellen de werkgever in de cao onderhandelingen een achteruitgang van bij 10% voor.
  Bij de WML' ers willen ze dat deze groep 2 uur per week meer moet gaan werken voor hetzelfde loon, naast de andere verslechteringen.
  Denk je zo gemotiveerde werknemers te krijgen?
  Als de Polen niet meer willen dan maar Roemenen en Bulgaren.
  Vervolgens over 5 jaar Vietnamezen?

 • J@gertje

  @agratax1, Dus als ik het goed begrijp houden alleen de Oost Europese arbeidsmigranten zich bezig met sjoemelpraktijken?
  De Nederlandse werkgevers zijn natuurlijk allemaal wetsgetrouw en eerlijke mensen die nóóit sjoemelen.
  Maar...als die Oost Europese arbeidsmigranten werkelijk zoveel beter gemotiveerd zijn dan onze werkloze landgenoten dan verhuis je toch gewoon met je bedrijf naar Oost-Europa.
  Daar heb je veel minder last van regeltjes, grond is er veel goedkoper dan hier, je hebt meer ruimte om je bedrijf uit te breiden, plenty aanbod van gemotiveerd personeel, en je kunt ze ook nog eens naar Oost Europese maatstaven uitbetalen en Lodewijk Ascher heeft weer een zorg minder aan zijn hoofd.
  Een win-win situatie dus

 • agratax2

  hstroek. Ik pleit niet voor zwart werk. Maar er zijn speciale belasting regelingen voor mensen die in het buitenland werken. Hierbij kan de arbeidsmigrant of hoe je de man ook noemt, kiezen om belasting te betalen in het land waar hij werkt of in zijn thuis land. Kies je dus voor belasting betalen in je thuis land bestaat de mogelijkheid om minder inkomsten op te geven dan je hebt ontvangen. Gaat je poen via de bank, dan is creatief boekhouden niet meer mogelijk.
  Jagertje. Ik zeg niet dat alleen deze mensen sjoemelen, ga er maar van uit dat iedereen die in de gelegenheid is om zo te werken dit zal doen. Er bestaat geen mens die met plezier meer belasting betaalt dan strikt nodig is. Jij probeert mij woorden in de mond te leggen, die ik niet heb gebezigd.

 • J@gertje

  @Agratax1
  Er zijn helaas een aantal mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.
  Gemotiveerde Nederlandse werknemers krijg je alleen als er een normaal en passend salaris tegenover staat.
  Maar er zijn helaas voldoende voorbeelden van fraude en onderbetaling bij bedrijven die Oost-Europese werknemers in dienst hebben.
  Hierdoor ontstaat concurrentievervalsing waar zowel veel Nederlandse werkgevers als werknemers de dupe van worden.
  En daar Wil Asscher een einde aan maken en dit had al veel eerder had moeten gebeuren. • hstroek

  @Agratax1, misschien een beetje laat maar ik heb toch nog even de behoefte om te reageren.
  Uit uw reactie blijkt dat u weinig verstand van zaken heeft.
  Een arbeidsmigrant die in Nederland werkt, rechtstreeks bij een agrariërs of via een uitzendbureau, moet gewoon in Nederland belasting betalen. Hij kan daarin, op een paar specifieke uitzonderingen na, niet kiezen.
  De werkgever moet dan ook gewoon loonheffing inhouden.
  Nogmaals, en ik ben het volledig met J@gertje eens, het is goed dat de slechteriken aangepakt worden.
  Onderbetaling, uitbuiting en zwartwerken door malafide bedrijven zijn de doodsteek voor bonafide bedrijven.Daar kun je niet tegenop concurreren.
  Kom langs bij ons op kantoor en ik laat het u zien.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.