Home

Nieuws 5 reacties

'Wet dieraantallen discutabel'

Den Haag - Het is de vraag of het wetsvoorstel Dieraantallen en Volksgezondheid juridisch standhoudt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft daar twijfels over, evenals agrarisch- en omgevingsjuriste Franca Damen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft het concept-wetsvoorstel Dieraantallen en Volksgezondheid maandag voor consultatie openbaar gemaakt. In de wet wil ze gemeenten en provincies mogelijkheden bieden beperkingen op te leggen aan de omvang van de veestapel, als daar om reden van volksgezondheid reden toe is.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten zegt in een eerste reactie dat het heel lastig is om lokaal grenzen te stellen aan dieraantallen. Als het Rijk die grenzen niet kan stellen wegens het ontbreken van voldoende wetenschappelijke basis, dan kunnen gemeenten dat ook niet, aldus VNG. Volgens VNG is de kans groot dat beperkingen op wankele wetenschappelijke basis de toets der kritiek van de Raad van State niet kunnen doorstaan.

Advocate Franca Damen, expert op gebied van agrarisch- en omgevingsrecht, zegt in een eerste reactie dat de wet "volledig miskent dat de onderzoeken die de laatste jaren zijn uitgevoerd, juist tot de conclusie leiden dat er wetenschappelijk gezien geen oorzakelijk verband is aan te tonen tussen veehouderijen en risico's voor gezondheid." De bestuursrechter heeft die constatering in verschillende uitspraken bevestigd, zegt Damen. Dat staatssecretaris Dijksma het wetsvoorstel nu toch voorlegt, noemt zij discutabel.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts verwacht een interessante discussie, maar hij wil eerst de resultaten van de consultatie afwachten. Hij vraagt zich af wat de gevolgen van het wetsvoorstel zullen zijn voor een gemiddeld familiebedrijf. "En neemt het de zorg weg van omwonenden?"

Laatste reacties

 • Burnetti

  Mevrouw Damen is een advocate die haar jurisprudentie niet op orde heeft.

  Het grootschalig aantal gehouden geiten heeft geleid tot overdaad aan uitgereden met gekapselde q-koorts verzadigde mest. Dit heeft een directe relatie met het grote aantal Q-koorts patiënten.

  Dit aantal wordt uit het recente serologisch onderzoek bevestigd.

  Hier zal de Raad van State zeker niet omheen gaan.

  Mevrouw Damens collega Wosten zal haar dit aankomende jaren wel duidelijkmaken verwacht ik.

 • Mozes

  @Burnetti, jij hebt het alleen over Q-koorts wat betrekking heeft op geitenbedrijven VOORDAT er geënt werd. De hiervoor genoemde wetgeving gaat over ALLE vormen van veehouderij en ALLE mogelijke ziektes. Buiten de Q-koorts is uit verschillende wetenschappelijke studies nooit een oorzakelijk verband gebleken tussen dieraantallen en gezondheidsrisico's. Wél is er tav allergie een verband aangetoond wat POSITIEF is voor de gezondheid.

 • Elevage

  nee Burnetti, we kunnen niet zeggen dat 100 geiten niet mag maar 98 wel.......... en hetzelfde voor koeien en kalkoenen en ga zo maar door
  Stemmingmakerij van de bovenste plank

 • Burnetti

  Zekerheid dat vaccinatieplicht blijft is er niet. Denk aan de kosten.

  Kijk naar Schmallenberg wat er in de rundersector had kunnen gebeuren.

 • Burnetti

  Koeienknuffelen heeft trouwens een POSITIEF effect op het welbevinden van mensen.
  Agrarische kinderdagverblijven leren kindjes van dieren houden.

  Zegt alleen niets over infectieziekten risico's.

  Grote aantallen, hoge infectiedruk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.