Home

Nieuws

Werkloosheid daalt

Den Haag - De werkloosheid is dit jaar voor het eerst afgenomen doordat meer mensen aan het werk zijn. In mei daalde het aantal werklozen met 14.000 en kwam uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De werkloosheid kwam daarmee vorige maand uit op 673.000 personen. Meer mensen kregen betaald werk door een groeiend aantal vacatures en uitzenduren begin dit jaar. Zowel de daling van de werkloosheid als de toename van de werkzame beroepsbevolking was het grootst bij 25- tot 45- jarigen.

In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 6.000 personen per maand gekrompen. De werkzame beroepsbevolking was even groot als drie maanden geleden.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen voor de vierde maand op rij is afgenomen. In mei kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 436.000, ofwel 8.000 minder dan in april. De afname is het grootst bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw, bouw en horeca. Voor vrijwel alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 55-plussers nam het aantal WW-uitkeringen af.

Vergeleken met mei vorig jaar daalde alleen het aantal lopende WW-uitkeringen van jongeren tot 25 jaar. Onder 55-plussers was het aantal WW-uitkeringen in mei een kwart hoger dan een jaar geleden.

UWV verstrekte vorige maand 49.000 nieuwe WW-uitkeringen, 11,1 procent meer dan een jaar geleden. Er werden 57.000 uitkeringen beëindigd, 23,7 procent meer dan in mei vorig jaar. Het aantal vanwege werkhervatting beëindigde uitkeringen nam in mei vergeleken met een jaar eerder toe met 26,5 procent tot 29.000.

De werkloosheid blijft ondanks de daling 'een groot punt van zorg', stelt vakcentrale CNV. "Als we op deze manier doorgaan dan is de werkloosheid pas na 2020 weer op het niveau van vóór de crisis. De afname komt gedeeltelijk doordat er meer mensen aan het werk zijn gegaan, maar we zien ook nog steeds dat werkzoekenden zich geheel terugtrekken van de arbeidsmarkt'', aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.