Home

Nieuws 583 x bekeken

Wereldwijde voedselprijzen gedaald

Rome – Wereldwijde voedselprijzen zijn in mei 1,2 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de publicatie van de FAO Voedselprijsindex.

De daling is gevolg van prijsdalingen voor zuivel, granen en plantaardige oliën. De suikerprijs steeg in mei juist terwijl de prijs van vlees stevig bleef.
Ten opzichte van mei 2013 eerder is de voedselprijsindex 3,2 procent gedaald. Het is de tweede maand op rij dat voedsel goedkoper is geworden. In maart steeg de prijs nog naar het hoogste niveau sinds tien maanden. In april daalde de index vooral door goedkopere zuivel. Het Nieuw-Zeelandse seizoen ging langer door dan gewoon terwijl China en Rusland minder kochten.
In mei is de prijs van zuivel opnieuw vrij scherp gedaald met 5 procent ten opzichte van april. De vraag vanuit importlanden blijft beperkt, ook omdat gerekend wordt op verder dalende prijzen. De prijs voor zuivel was wel exceptioneel hoog in 2013 en begin 2014. De zuivelprijsindex, gebaseerd op de wereldhandel in kaas, melkpoeder en boter, staat nu ruim 13 procent lager dan de top die de FAO in februari noteerde.
In mei daalde ook de prijs van mais duidelijk. Groeicondities in belangrijke productieregio's verbeterden. De tarweprijs klom in het begin van de maand nog vanwege een traag op gang komend zaaiseizoen in de VS en onrust in Oekraïne, een belangrijke graanexporteur. In de tweede helft daalde de prijs omdat het weer in de VS verbeterde en Oekraïne gewoon bleef exporteren.
De prijs van suiker steeg 3,7 procent. Ramingen laten een mogelijk tekort zien voor het seizoen 2014/2015 terwijl weerfenomeen E Niño oogsten kan decimeren. De prijs steeg met name in het begin van de maand terwijl later het zicht op grote voorraden in India en Thailand, grote producenten, de prijs weer wat drukte. Bij vlees bleven prijzen goeddeels gelijk, ondanks vrees voor het PED-virus in de VS.
De prijsindex voor plantaardige oliën daalde in mei 1,8 procent. De FAO zag prijsdalingen voor soja, palmolie en koolzaad. De prijs voor palmolie daalde voor de tweede maand op rij door uitbreiding van de productie in Zuidoost-Azië, een duurder wordende Maleise munt en een teruggevallen vraag op de wereldmarkt. Op de koolzaadmarkt wordt een recordoogst in de EU verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.