Home

Nieuws

'VS en EU ongelukkig over situatie TTIP'

Luxemburg – De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) verlopen moeizaam.

Volgens de Amerikaanse landbouwsecretaris Tom Vilsack zijn zowel de Amerikanen als de Europeanen niet blij met de ontstane situatie in de onderhandelingen over de standaarden voor voedselveiligheid en importtarieven en andere afspraken. Zo zijn de Amerikanen niet enthousiast over het Europese voorstel om de regionale aanduiding van producten, zoals Goudse kaas en Parmaham te behouden. Eurocommissaris Dacian Ciolos benadrukt na besprekingen met Vilsack dat de Europese inzet op behoud van de regionale aanduiding blijft. Ciolos vindt het moeilijk voor te stellen dat er een handelsakkoord komt zonder deze regionale aanduiding. Ciolos denkt dat het belang van dit punt voor Europ is doorgedrongen bij de Amerikaanse onderhandelaars. Tegelijkertijd vinden de Amerikanen dat Europa meer begrip moet hebben voor het Amerikaanse handelsmerkbeleid, dat eveneens een meerwaarde biedt voor de producenten.
Voorzitter van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, Paolo da Castro, benadrukt na afloop van het gesprek met Vilsack dat hij gaat voor een afgewogen handelsverdrag. "Het moet belemmeringen wegnemen en nieuwe exportkansen bieden voor Europese producenten. Tegelijkertijd moeten de hoge Europese standaarden voor voedselveiligheid en productie-eisen gegarandeerd worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.