Home

Nieuws 972 x bekeken

Update van margeverdeling in voedselketen

Den Haag - De Autoriteit Consument en Markt gaat dit jaar een update van het onderzoek naar een eerlijke margeverdeling in de voedselketen en specifiek in de pluimveesector.

Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Het CDA had  daarnaar gevraagd. Dijksma zegt in de brief, die verder ingaat op vragen over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat er voor de vleessector veel redenen kunnen zijn om wettelijke grenzen op te zoeken of zelfs over de schreef te gaan.  Dat gebeurt vaak uit economische motieven, geeft Dijksma aan. "Het verdienmodel in de vleessector en de onderlinge afhankelijkheden binnen de sector kunnen bijdragen aan het opzoeken van de wettelijke grenzen", aldus Dijksma.

Zij is het eens met de uitspraken van inspecteur-generaal Harry Paul van de NVWA, die zei dat de grenzen van de wet de maat zijn geworden van de productie.  De staatssecretaris heeft eerder aangegeven dat zij van het bedrijfsleven verwacht zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dat houdt ook in dat malafide bedrijven worden geweerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.