Home

Nieuws 2 reacties

'Tuinbouw zelf aan zet bij tegengaan faillissementen'

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vindt dat het bedrijfsleven zelf aan zet is om het aantal faillissementen in de groentesector tegen te gaan.

Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van Jaco Geurts (CDA). De faillissementen zijn het symptoom van een onderliggende economische situatie en hebben vaak ook individuele bedrijfsgerelateerde oorzaken. In de tuinbouw komt dit onder andere door de toenemende internationale concurrentie en de gefragmenteerde afzet in de groenteteelt. De sector is bovendien kwetsbaar voor schommelingen in de markt. "Veel bedrijven hanteren in het algemeen een kostprijsstrategie en het ontbreekt aan een marktgerichte benadering", schrijft Dijksma. Ze vindt dat de overheid en de sector een gezamenlijke opgave hebben om de tuinbouwsector als wereldmarktleider te behouden en te versterken. "De uitgangspositie van deze sector is namelijk goed en biedt kansen voor de toekomst", aldus Dijksma. Ze vindt dat het bedrijfsleven in de eerste plaats zelf aan zet is om de positie van de sector te verstreken. Via de Topsector Tuinbouw en de bijdrage van het ministerie aan het programma keteninnovatie en de garantieregeling marktintroductie innovaties, speelt de overheid hierbij ook een rol.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    FOUT Sharon, De politiek is aan zet, om een gelijk speelveld te creeren tussen de eu landen onderling. dwz gelijke loonkosten, bestrijdings mogelijkheden van ziektes(middelen), en dezelfde milieu en welzijns kosten. Als dit gerealiseerd is door de politiek is de tuinbouw aan zet om te zorgen dat de tuinbouw in nederland gaat floreren.

  • Wim Toornstra

    Dijksma is alleen van de aanscherping controles en boetes.

Of registreer je om te kunnen reageren.