Home

Nieuws 479 x bekeken

Staatsbezoek aan Polen stimuleert export

Amsterdam – Nederland kan een graantje mee pikken van de voortgaande economische groei van Polen. Dat blijkt uit een rapport van ING, waarvan de publicatie samen valt met het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdag en woensdag brengen aan Polen.

De koning en koningin worden vergezeld oor een grote Nederlandse handelsmissie die hoopt de handelscontacten tussen beide landen verder aan te halen.

Volgens het economisch bureau van ING zullen Nederlandse exporteurs ook de komende jaren profiteren van de robuuste economische groei in Polen. De export vanuit Nederland was vorig jaar ruim €9 miljard en zal eind 2015 zijn gestegen tot circa €10,6 miljard, aldus de bank.

Volgens ING zal de export in 2014 met 5 procent toenemen en zelfs met 10 procent in 2015. Tijdens het staatsbezoek zullen de handelsdelegatie van Nederlandse bedrijven de banden met Polen verder aanhalen en versterken is de verwachting. Nederland is, samen met Duitsland, de grootste buitenlandse directe investeerder in het Oost-Europese land.

De Poolse economie is na toetreding tot de EU in 2004 tot 2013 met 41,2 procent gegroeid. Dit maakt het land na Slowakije de snelste groeier in Europa. Uit het ING-rapport blijkt dat deze ontwikkeling in combinatie met de nauwere banden tussen Polen en West-Europa sinds 1995 zorgde voor 365.000 extra banen in Polen.

"Maar ook West-Europa heeft geprofiteerd van de toenemende verbinding met het land'', zegt ING-econoom Rob Rühl. "De toenemende vraag vanuit Polen heeft 465.000 banen gecreëerd in West-Europa tussen 1995 en 2012, waarvan 13.000 in Nederland.'' Vanaf 2012 is de Poolse vraag naar Nederlandse producten en diensten verantwoordelijk voor 45.000 banen in Nederland. Omgekeerd is Nederland verantwoordelijk voor 113.000 banen in Polen.

De export van het Nederlandse bedrijfsleven naar Polen bestaat uit een breed scala aan sectoren, waaronder chemie, telecom, elektrische apparatuur, voedsel, farmaceutische producten en industriële goederen.

Of registreer je om te kunnen reageren.