AlgemeenNieuws

Schenk: veehouderij levert niet in voor haven

Rotterdam – De Nederlandse veehouderij gaat geen ontwikkelingsruimte vrijmaken voor de industriële ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Dat zegt Siem Jan Schenk, portefeuillehouder Omgeving van LTO Nederland.

Allard Castelein, directeur van het Rotterdamse havenbedrijf, beklaagde zich afgelopen dinsdag in dagblad Trouw over scherpe normen voor de uitstoot van stikstof, die de haven worden opgelegd. Volgens Castelein is de regelgeving in Nederland te strak, vergeleken met bij voorbeeld Duitsland.

Schenk begrijpt dat het havenbedrijf de klem van de milieuregels voelt, die voelt hij ook. Maar wat er ook van zij, het zal niet gebeuren dat de Rotterdamse haven straks goede sier kan maken met de ontwikkelingsruimte die de landbouw schept in het stikstofbeleid. “Wij leveren 10 kiloton ammoniak in en krijgen er 5,6 kiloton aan ontwikkelingsruimte voor terug. Rekenkundig kunnen we daarmee uit de voeten.” Maar het is niet de bedoeling dat de industrie van die ontwikkelingsruimte gaat profiteren, zegt Schenk.

Lees het interview met Siem Jan Schenk in Boerderij Vandaag van donderdag 12 juni

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin