Home

Nieuws 2 reacties

Schenk: veehouderij levert niet in voor haven

Rotterdam - De Nederlandse veehouderij gaat geen ontwikkelingsruimte vrijmaken voor de industriële ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Dat zegt Siem Jan Schenk, portefeuillehouder Omgeving van LTO Nederland.

Allard Castelein, directeur van het Rotterdamse havenbedrijf, beklaagde zich afgelopen dinsdag in dagblad Trouw over scherpe normen voor de uitstoot van stikstof, die de haven worden opgelegd. Volgens Castelein is de regelgeving in Nederland te strak, vergeleken met bij voorbeeld Duitsland.

Schenk begrijpt dat het havenbedrijf de klem van de milieuregels voelt, die voelt hij ook. Maar wat er ook van zij, het zal niet gebeuren dat de Rotterdamse haven straks goede sier kan maken met de ontwikkelingsruimte die de landbouw schept in het stikstofbeleid. "Wij leveren 10 kiloton ammoniak in en krijgen er 5,6 kiloton aan ontwikkelingsruimte voor terug. Rekenkundig kunnen we daarmee uit de voeten." Maar het is niet de bedoeling dat de industrie van die ontwikkelingsruimte gaat profiteren, zegt Schenk.

Lees het interview met Siem Jan Schenk in Boerderij Vandaag van donderdag 12 juni

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    mooie uitspraak van lto, kunnen we jullie hieraan houden?

  • Jan van het Zand

    De EU maar ook de Nederlandse politiek is de koehandel niet vreemd. Schenk kan roepen wat ie wil, het ministerie van Landbouw bestaat niet meer en wat ooit het ministerie van Landbouw was zit nu in de bezemkast bij Economische Zaken. Het is al jaren bekend dat de Landbouw in Nederland wel de meeste doelstellingen van het milieu haalt, maar de overige sectoren niet. En de doelstellingen van het milieu voor de landbouw worden jaarlijks verder opgeschroefd. Terwijl getwijfeld kan worden aan de diverse monitoringsmethoden in de landbouw. Alsook getwijfeld kan worden over de oorzaken van de opwarming van de aarde en het effect van het menselijk handelen op die opwarming. Het RIVM kan immers geen verbetering van de luchtkwaliteit meten in Nederland ondanks alle luchtwassers en andere inspanningen, die de landbouw heeft moeten getroosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.