Home

Nieuws 3 reacties

Provincies: Dijksma komt afspraak niet na

Den Haag - Provincies zijn onaangenaam verrast over de manier waarop staatssecretaris Sharon Dijksma het concept wetsvoorstel Dieraantallen en Volksgezondheid naar buiten heeft gebracht. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zegt dat de staatssecretaris zich niet heeft gehouden aan de afspraak dat provincies en gemeenten zouden worden betrokken bij de opstelling van de wet.

"We hebben in september afgesproken dat de wet in samenspraak met de gemeenten en de provincies zou worden opgesteld. Dat is niet gebeurd", zegt Van Dijk. Het Interprovinciaal Overleg heeft zijn ongenoegen geuit aan de staatssecretaris.

De provincies zullen volgende week  inhoudelijk praten over het wetsvoorstel, waarin wordt geregeld dat gemeenten en provincies  zelf beperkingen kunnen opleggen aan het aantal dieren per bedrijf of per gebied, als daar uit oogpunt van volksgezondheid aanleiding toe is.

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie dat er verschillende bestuurlijke overleggen zijn geweest sinds vorig jaar is aangekondigd dat er regels komen om provincies en gemeenten op gebiedsniveau het aantal dieren te kunne reguleren. Bovendien kunnen de provincies en gemeenten tijdens de consulratie nog volop aan hun trekken komen, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma.  Bij de argumentatie voor de maatregelen moeten gemeenten en provincies gebruik maken van de onderzoeken die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op dit moment uitvoert naar relaties tussen volksgezondheid en de veehouderij. Op dit moment zijn er geen nieuwe onderzoeksresultaten, die daar een nieuw licht op werpen.

Laatste reacties

 • jan van den broek

  dieren aantallen en volksgezondheid.
  5000 dieren verzorging van temperatuur, vochtigheid, schone ruimte
  juiste ventilatie, zal minder ongezond zijn voor dier en omgeving dan 1000 dieren waarvan verzorging van vernoemde ingrepen onvoldoende zijn. Dus provincies of gemeente hoe gaan jullie dit controleren ,zodat er geen mensen meer besmet raken door geiten en Q koorts opliepen.
  En ga niet zeiken van niet bewezen etc etc. Er is wel degelijk Q-koorts ontstaan door uitstoot van besmetten geitenstallen. Dus aantal geiten minimaal , dat dit niet meer kan gebeuren.

 • koestal

  Dan is het dictatuur

 • Burnetti

  @koestal
  Onderzoek zoonotische risico's vanuit de veehouderij. Zet de schouders eronder om verloren vertrouwen te herwinnen.
  Het ministerie en de provincies staan al garant voor de oprichting van het platform veehouderij en volksgezondheid. De marktpartijen willen niet meebetalen waardoor het niet wordt gestart.
  Deze houding breekt verloren vertrouwen verder af.
  De BZV heeft beperkingen want het geldt alleen voor Brabant.
  De volgende zoonose uit de veehouderij komt net zo onverwacht als Q-koorts in 2006. Wakker worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.