Home

Nieuws

Protest ex-werknemers Agrifirm

Utrecht – Ex-werknemers van Agrifirm protesteren op 11 juni tegen de afspraken die Agrifirm met de Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft gemaakt over een nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2014.

Dat meldt vakbond FNV Bondgenoten. Volgens FNV gaat het om een actie van circa 35 ex-werknemers bij de Agrifirm-vestiging in Veghel.
De nieuwe pensioenregeling betekent voor oud-werknemers dat de opgebouwde pensioenen vanaf 1 januari 2014 tot het moment waarop ze komen te overlijden niet meer worden geïndexeerd. Uitgaande van een jaarlijkse inflatie van gemiddeld 1,5 tot 2 procent betekent dat in vijftien jaar tijd een koopkrachtverlies van 20 tot 26 procent. Ron Vos van FNV Bondgenoten: "Vergeet daarbij niet dat het hier ook nog eens gaat om niet al te hoge pensioenen. Dat is pijnlijk, zeker als je tientallen jaren werkzaam bent geweest bij Agrifirm."
Eerdere protesten bij het hoofdkantoor van Agrifirm in februari leidden tot een gesprek tussen de directie en actievoerders. Tijdens dit gesprek gaf de directie aan dat zij bij haar besluit bleef, wat voor de actievoerders reden was om hun acties voort te zetten. Met de protestacties willen zij voorkomen dat de 'zoek-het-verder-maar-uit'-opstelling van de directie geruisloos z'n beslag krijgt. Daarnaast blijven de ex-werknemers acties voeren totdat er alsnog indexatieafspraken over de door hun opgebouwde pensioenen worden gemaakt met de vakbonden.
FNV Bondgenoten vindt dat Agrifirm handelt in strijd met dat het de oud-werknemers altijd heeft voorgehouden. Vos: "Het bedrijf stelt zelf 'dat het belangrijk is dat de opgebouwde en ingegane pensioenen jaarlijks worden verhoogd. Maar als puntje bij paaltje komt en het Agrifirm meer geld gaat kosten, geeft Agrifirm niet thuis. Opeens is dit niet meer belangrijk en kunnen de oud-werknemers het uitzoeken."

Of registreer je om te kunnen reageren.