Home

Nieuws 674 x bekeken 3 reacties

'Premie niet zinvol zonder goede basisprijs'

Groenekan – Zolang de basisprijs voor varkensvlees veel te laag is, zet een duurzaamheidspremie weinig zoden aan de dijk. Dat zei Hans Verhoeven, Agrarisch Ondernemer 2014 en gangmaker achter de Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees, tijdens de Agri Food Top. Verhoeven zei tevens dat de kracht van het agrocomplex in Nederland onherroepelijk verloren gaat 'zonder sterke agrarische basis'.

Verhoeven introduceerde tijdens de conferentie, die werd bijgewoond door meer dan 250 mensen, een nieuw innovatief stalconcept. Volgende week gaan de eerste varkens in het eerste exemplaar. In het concept worden onder meer stromen water en voer gescheiden, is per compartiment ventilatie aanwezig om energie te besparen en worden mestputten gekoeld opdat de stankoverlast afneemt. Doel is het systeem als 'turnkey' in de markt te zetten.
De kosten nemen door de innovatieve systemen toe. De schade lijkt beperkt: met zo'n 10 cent per pakje vlees kan het concept mogelijk al uit. "Maar wat heb ik aan een dubbeltje per pakje vlees extra als de basisprijs zo laag is dat ik dan nog onder kostprijs produceer?", aldus Verhoeven. Hij noemt geld verdienen met duurzaam varkensvlees 'a hell of a job'. Het is volgens hem onnodig: de consument heeft vaak geen benul wat wordt betaald voor vlees en is best bereid meer te betalen als er een goed verhaal bij zit.
"Vanuit de huidige verdrukking komen vleesschandalen." Bovendien zijn aanhoudend lage marges de doodsteek voor innovatie. Nederland kan volgens Verhoeven alleen kennissterk blijven als er ook perspectief is voor de ondernemers die bijdragen en in eerste instantie gebruik willen maken van innovatie. Dan, richting de vooral door bestuurders, wetenschappers en managers gevulde zaal: "Zonder sterke agrarische basis zijn jullie gezien!"

Laatste reacties

  • bertes

    hé hé. eindelijk. ook bij Hans gaan de ogen open. als je geen subsidie krijgt. kom je er achter dat er geen rendement is.

  • BW

    Om extra opbrengsten te ontvangen voor bepaalde concepten is mooi maar brengt ook meteen een hogere kostprijs. Alleen door de kostprijs zo laag mogelijk te houden kan je overleven. Want val je opeens buiten je concept, zit je wel met te hoge kosten. Ik denk dat het bedrijf van Hans alleen kan bestaan door subsidie's die hij opstrijkt en door bestuurswerk te verrichten. M.a.w. dit is geen gangbaar varkensbedrijf.

  • massy

    Door al die subsidies is een gezonde markt situatie naar de klote gegaan want als die subsidies er niet waren geweest had de markt gewoon zijn werk gedaan. en het alleen maar denken van ik moet nog groter als de buurman worden is zeker niet de manier om meer te kunnen verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.