Home

Nieuws 893 x bekeken 6 reacties

Onderzoek naar investering in buitenlandse veehouderij

Amsterdam - Nederlandse banken investeren in het buitenland in houderijsystemen die niet voldoen aan de Europese welzijnsstandaarden. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een onderzoek dat is gemaakt in opdracht van Wakker Dier.

Nederlandse banken behoren tot 's werelds grootste investeerders in zogenoemde megastallen in de Verenigde Staten en opkomende economieën als Brazilië en China.

De Rabobank is met het verstrekken van €4,2 miljard aan stallenbouwers in die landen de afgelopen drie jaar de grootste ter wereld, volgens de rapportage.

ING is goed voor €1,4 miljard en staat daarmee op plaats negen. De banken houden zich aan de lokaal geldende  regels, omdat in landen als China, Brazilië en de VS geen regels bestaan voor dierenwelzijn. Wakker Dier vindt echter dat Nederlandse spaarders zouden moeten weten dat de financiële instellingen geen concrete eisen stellen aan de huisvesting van dieren buiten Europa.

Laatste reacties

 • kuiken007

  eigenlijk wel een goeie actie van wakker dier dit keer!!!!

 • Fermer

  Alle multinationals leven toch boven de wet? Uitbuiten, manipuleren, milieu verpesten, belastingafspraken, geld wegsluizen en dus ook verkeerd investeren past zeker in dit rijtje. Alles voor de winst, en de hoge dames en heren van de regeringen maar hopen op een commissariaatje bij zo'n bedrijf. Daarom kunnen, mogen en doen de multinationals deze duistere zaken, men staat het toe en men komt er mee weg. Niets nieuws onder de zon!

 • farmerbn

  Niets illegaal dus mag het van mij. Als spaarders niet akkoord gaan met deze praktijken dan moeten ze hun geld elders plaatsen. Wakker dier mag wel de spaarders informeren maar niet de banken verbieden om door te gaan met de investeringen in deze landen.

 • alco1

  De eerste vraag is natuurlijk:
  Zijn de eisen daar niet toereikend of zijn ze hier overdreven.

 • pinkeltje

  Denk dat wanneer je Nederlandse normen en denkbeelden als minimale eis stelt aan je zakenpartners elders in de wereld je met zaken doen in de wereld op veel terreinen vrij snel klaar bent. Wantoestanden hoef je niet te financieren maar zoals wij als Nederlanders lang niet altijd wensen door 'Brussel' de les te worden gelezen over hoe we onze zaken regelen kun je ook de vraag stellen of wij anderen elders moeten trachten te dwingen het maar eens een beetje aan te gaan pakken op de manier zoals we aan de Nederlandse grachtengordel vinden dat de wereld er uit zou moeten zien.

 • joannes

  De Nederlandse Burgerij wordt opgewarmd voor een principe strijd met Multinationals. Héél slim, want hier kan geen burger tegen zijn! Iedereen wil toch meevinden en meepraten over principes! De Democratie is er voor uitgevonden. Helaas is de Democratie zoals we die kennen verworden tot een ons kent ons cultuur van baantjes jagers die onderling relaties hebben die gaan van familie tot de studenten periode. Deze aktie is meer een dreiging voor de Politiek dan voor de Multinationals. Wanneer het erop aankomt verhuist een Multinational. Die beweging is al aan de gang in de US waar ze voor belasting maatregelen gewoon fusiëren met ¨goedkope¨ buitenlandse collegas die in ïnteressante belasting en wetgevings gebieden huizen. Ierland, UK en Natuurlijk Zwitserland

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.