Home

Nieuws 1253 x bekeken 2 reacties

Omvang waterschade nog niet bekend

Veendam - De overvloedige regen in Drenthe heeft substantiële schade in zetmeelaardappelpercelen veroorzaakt. Dat bevestigt zetmeelaardappelverwerker Avebe.

Maar hoe groot de schade is, kan Avebe nog niet zeggen. Duidelijk is dat zeker een deel van het areaal in dit gebied behoorlijke schade heeft opgelopen. Individueel zijn sommige telers zwaar getroffen. Het is nog voorbarig te concluderen dat de waterschade leidt tot een substantieel lagere aanvoer van zetmeelaardappelen. Tot nog toe was door het mooie voorjaar namelijk de groei in het grootste gedeelte van het zetmeelgebied uitstekend.

Een maand terug kreeg Drenthe veel regen te verstouwen. Op veel percelen zijn lage gedeeltes of stukken met leem in de ondergrond verzopen. Deze zijn overgepoot of overgezaaid met snijmais. Afgelopen week kregen akkerbouwers in Midden-Drenthe opnieuw met veel neerslag te maken. Het water blijkt niet alleen van boven te komen, ook overlopende sloten zorgen voor blanke akkers. Akkerbouwer Peter de Jonge uit het Drentse Vledderveen plaatste op Facebook een filmpje waarop te zien is dat het water zo vanuit de sloot het land op vloeit. Veel boeren uit Drijber en de Broekstreek zijn kwaad op het waterschap Reest en Wieden vanwege de slechte waterafvoer.

Laatste reacties

  • koestal

    Waterschappen waren veel te laat met hun eigen sloten en waterleidingen te maaien om de vogeltjes te sparen ,die al uitgevlogen waren,veel sloten zitten vol met gras en onkruid

  • koestal

    Waterschappen waren veel te laat met hun eigen sloten en waterleidingen te maaien om de vogeltjes te sparen ,die al uitgevlogen waren,veel sloten zitten vol met gras en onkruid

Of registreer je om te kunnen reageren.