Home

Nieuws 499 x bekeken

Ministerie in gesprek over terugvorderingen uit Brussel

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken voert nog stevige discussies met de Europese Commissie over het naleven van de Europese subsidieregelingen. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi vroeg staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) om uitleg over het grote verschil tussen het werkelijke bedrag en de begroting voor het apurementbudget bij het jaarverslag over 2013. Hiervoor is op de begroting €178 miljoen reserve beschikbaar.

In 2013 heeft de Europese Commissie voor €1,3 miljoen teruggevorderd, terwijl hiervoor €12,3 miljoen was gereserveerd. De €11 miljoen is in de reserves gestort.

Het apurementbudget is bestemd voor eventuele terugvorderingen of boetes vanuit Brussel wanneer Nederland de regels volgens de Europese Commissie niet goed heeft uitgevoerd. Dat komt volgens Dijksma door de ingewikkelde regels van de Europese Commissie. Dijksma vindt dat het budget voor deze post onveranderd moet blijven. "Het ministerie moet zelf eventuele boetes of terugvorderingen kunnen betalen. Daarvoor kunnen we niet aankloppen bij het ministerie van financiën, we moeten het zelf oplossen", zegt Dijksma. Ze zegt dat het krijgen van boetes erg onvoorspelbaar is. "Als je het zou begroten zoals je het zelf verwacht, zou je het op €0 begroten, omdat je ervan uit gaat dat je de Europese regels op de juiste manier interpreteert. In de praktijk blijkt echter wel eens dat Brussel zaken anders ziet dan wij, waardoor Nederland de regels niet goed zou hebben uitgevoerd. "Ook op dit moment voeren we spannende gesprekken over verschil van inzicht met de Europese Commissie", zegt Dijksma. Onder andere op het gebied van schoolfruit is er verschil in inzicht tussen de Commissie en het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.