Home

Nieuws

Mansveld wil dubbeltelling voorlopig behouden

Den Haag – Staatssecretaris Wilma Mansveld wil de dubbeltelling voor duurzame biobrandstoffen nog niet afschaffen.

Dat schrijft ze in een brief naar de Tweede Kamer. Doelstelling is dat in 2020 10 procent van de transportbrandstof wordt ingevuld met biobrandstoffen. Zeer duurzame biobrandstoffen mogen hierbij dubbel tellen. Mansveld volgt hiermee het advies van de Commissie Corbey op dit gebied niet op.

Corbey adviseert om de dubbeltelling voor biobrandstoffen per 2017 af te schaffen en het direct afschaffen van gedeeltelijke dubbeltelling van de grondstoffen gras, industrieel afvalwater, voedingsmiddelen ongeschikt voor menselijke consumptie en zetmeelrijke bij- of restproducten uit de aardappel- en graanverwerkende industrie.  Deze gedeeltelijke dubbeltelling zou volgens Corbey te weinig stimulans bieden om te investeren in deze brandstoffen.

Corbey vindt tevens dat de er meer gestuurd moet worden op de CO2-reductie en de broeikasgasuitstoot van de totale brandstofketen. Mansveld deelt deze mening. "Echter, tot dusver ontbreekt een belangrijk element om de broeikasgasuitstoot van biobrandstoffen (FQD) sturend te maken voor de doelstellingen. We beschikken niet over uitvoeringsbepalingen om de CO2-emissie van diverse fossiele dragers te berekenen", schrijft Mansveld. Zolang er nog geen beter systeem is dan het huidige, wil Mansveld de dubbeltelling voor duurzaam geproduceerde  biobrandstoffen en innovatieve biobrandstoffen nog niet afschaffen, omdat dit kan zorgen voor onrust in de markt. "Eén van de belangrijkste prikkels voor bedrijven om te investeren in geavanceerde biobrandstoffen is immers juist de dubbeltelling", zegt Mansveld. De Europese Commissie verwacht dit najaar met een nieuwe rekenmethode te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.