Home

Nieuws 828 x bekeken

Landelijk systeem voor antibioticaresistentie

Bilthoven – Ziekenhuizen kunnen naar verwachting eind dit jaar toegang krijgen tot een landelijk systeem waarmee antibioticaresistentie beter inzichtelijk wordt. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het systeem moet trends en stijgingen van antibioticaresistentie sneller inzichtelijk maken waardoor effectiever gehandeld kan worden.
In 2013 heeft het RIVM gewerkt aan de opzet van een aanvullend landelijk systeem waarmee beter inzicht wordt verkregen in waar antibioticaresistentie vandaan komt en hoe resistente bacteriën zich verspreiden. Bij dit systeem wordt behalve naar de buitenkant ook gekeken naar het DNA van de bacterie. Aan de hand van de verschillen in het DNA kan zichtbaar worden waar de bacterie vandaan komt en hoe hij zich verspreidt. Ook is zichtbaar of dezelfde bacterie voorkomt in de veehouderij. "Als we weten waar resistente bacteriën de kop opsteken, kunnen we snel ingrijpen en verspreiding voorkomen", aldus het RIVM.
Het systeem draait nu nog als proef, waaraan vijf ziekenhuizen mee doen. Op dit moment wordt alleen nog de MRSA-bacterie onderzocht. Naar verwachting wordt het systeem eind 2014 opengezet voor andere ziekenhuizen en andere bacteriën.

Of registreer je om te kunnen reageren.