AlgemeenNieuws

‘Laat bedrijven zelf aansprakelijkheid regelen’

Den Haag – Bedrijven moeten zelf kunnen kiezen hoe ze aan de verplichte aansprakelijkheid voor milieurisico’s voldoen. Dat advies geeft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, RLI. Bedrijven zijn in principe aansprakelijk voor hun milieurisico’s.

Toch draait de samenleving regelmatig op voor kosten van milieuschade die niet verhaalbaar zijn. Regering en parlement overwegen daarom een financiële zekerstelling voor bedrijven voor milieuschade in te voeren. Als dit gebeurt, adviseert RLI om bedrijven zelf te laten besluiten hoe ze aan deze plicht voldoen. RLI adviseert om alleen de financiële zekerheidstelling verplicht te stellen en niet het instrument om dat doel te bereiken, zoals een verzekering, bankgarantie of waarborgfonds. Toetsing door de overheid kan volgens de raad plaatsvinden als de vergunning wordt verstrekt.

RLI adviseert verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om rekening te houden met de verhaalbaarheid van de kosten van milieuschade. Ook is het van groot belang dat bedrijven worden geprikkeld om milieuschade te vermijden.

Beheer
WP Admin