AlgemeenNieuws

LTO ontevreden over invulling GLB

Den Haag – LTO Nederland is niet tevreden met de manier waarop staatssecretaris Sharon Dijksma invulling geeft aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in Nederland. LTO Nederland doet een beroep op de Tweede Kamer om Dijksma bij te sturen.

De afgelopen weken heeft LTO Nederland uitvoering gesproken met het ministerie over de vergroening in de akkerbouw, en ondersteunende maatregelen voor de kalverhouderij en de zetmeelsector. LTO-voorzitter Albert Jan Maat is tevreden over de steun aan de zetmeelsector.

Maat zegt dat Dijksma wel de goede richting kiest, maar dat op het gebied van de vergroening de brief aan de Tweede Kamer tekort schiet. “De LTO vakgroep Akkerbouw heeft enorme inzet getoond om vanggewassen volledig opgenomen te krijgen in de vergroeningspakketten. En dat met goede argumenten onderbouwd. In plaats van de mogelijkheden te benutten die Europa biedt, koerst Dijksma aan op meer beperkingen. Haar benadering staat haaks op de brief die ze eind vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde’, zegt Maat, die donderdag in gezelschap van LTO-akkerbouwvoorzitter Jaap Haanstra in het parlement aanwezig was.

Maat zegt dat vergroening nooit mag leiden tot braaklegging van kostbare landbouwgrond. “De mogelijkheden die het GLB biedt voor vergroening, moeten worden benut.”

Hij krijgt daarin steun van VVD-woordvoerder Helma Lodders, die in een eerste reactie de staatssecretaris oproept  de Nederlandse boeren dezelfde mogelijkheden te geven als andere Europese boeren.

Hoewel Dijksma €10 miljoen uittrekt voor de kalverhouderij, is Maat er niet gerust op dat dat geld ook terecht komt bij de boeren. Andere landen geven meer steun aan de kalversector. Zo nodig moet daar worden bijgestuurd vindt LTO.

De vleesveehouderij moet meer steun krijgen voor innovatie en marktinitiatieven, zegt Maat. Dijksma heeft daar nu €500.000 voor uitgetrokken. Maat ziet de toezeggingen van Dijksma als een eerste stap. “We vragen het kabinet  om extra aandacht te besteden aan de gespecialiseerde stierenhouders met weinig grond, want ook zij verdienen steun om de omslag te maken naar een toekomstbestendige bedrijfssector’, aldus Maat.

Beheer
WP Admin