Home

Nieuws 2658 x bekeken

Kamer wil wettelijke groepshuisvesting konijnen

Den Haag - Vleeskonijnen moeten in groepen worden gehuisvest en voor moederkonijnen moet semigroepshuisvesting verplicht worden gesteld. Dat wil de Tweede Kamer. Een motie van de PvdA'er Tjeerd van Dekken kreeg bij hoofdelijke stemming een nipte meerderheid: 71-70.

Het parlement constateert in de motie dat op dit moment nog geen kwart van de konijnen in grotere groepen wordt gehouden. Naar groepshuisvesting wordt op dit moment wel onderzoek gedaan.

Groepshuisvesting voor moederdieren (zowel drachtige konijnen als konijnen met jongen) moet pas verplicht gesteld worden, als uit onderzoek is gebleken dat er een goed niveau van gezondheid van jonge konijnen mogelijk is.

Over de motie werd aanvankelijk bij handopsteken gestemd. Toen leken de stemmen te staken. Na hoofdelijke stemming bleek er een nipte meerderheid, ondanks tegenstemmen van CDA, VVD, PVV en Partij voor de Dieren.

De Kamer heeft de regering ook opgeroepen om met de konijnen-, kalkoenen- en vleeskuikenouderdierensector te overleggen over langetermijndoelen voor verbetering van dierenwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.