Home

Nieuws 4 reacties

Kamer steunt compromis trangene teelt

Den Haag - De Tweede Kamer steunt in meerderheid het Europese compromis-voorstel voor de toelating van transgene teelten. Dat bleek dinsdag tijdens een algemeen overleg van de commissie voor Infrastructuur en Milieu met staatssecretaris Wilma Mansveld.

Regeringspartijen PvdA en VVD ondersteunen het voorstel, waarbij lidstaten de mogelijkheid krijgen op grond van hun eigen afwegingen de teelt van in Europa toegestane transgene teelten te verbieden.

Mansveld hield een krachtig pleidooi voor het voorstel dat in de volgende Europese vergadering van milieuministers wordt besproken. Volgens Mansveld wordt met het compromis, waar onder andere Nederland al sinds 2009 aan werkt, de impasse doorbroken die de lidstaten al jarenlang in zijn greep houdt.

Mansveld weerlegt de kritiek van Partij voor de Dieren en de SP, die grote zorg hebben over de juridische houdbaarheid van het compromis. Vooral de Partij voor de Dieren vreest dat  dit voorstel ertoe leidt dat Europa en de lidstaten in de fuik lopen van niet terug te draaien toelatingen van transgene teelten.

Overigens zijn op dit moment geen aanvragen voor nieuwe teelten in Nederland. De enige in Europa toegelaten transgene mais (MON810) wordt in Nederland niet geteeld. De maissoort 1507, waarover  de Europese Commissie een besluit zou moeten nemen, is nog steeds niet toegestaan. Als de Europese Commissie daarover nu besluit volgens de geldende regels, wordt de maissoort 1507 toegelaten.

De Partij voor de Dieren wil later deze week een Kameruitspraak vragen over het voornemen van Mansveld om het compromis te steunen.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Mansveld gaat de geschiedenis in als volledig niet geschikt, en ik denk zelf bewust in dienst van de agri industrie, puur nep dus.
  Iedereen weet dat dit de weg open zet naar een totale open Europese markt voor alle vormen van gentech.
  PvdA, historisch in de boeken en nog wel een vrouw, wordt genoteerd in de school boeken komende 500 jaar.
  Mansveld PvdA.

 • agratax2

  Hoeveel hebben de Chemie reuzen betaald? Hoe kan de overheid deze beslissing enmen nu zels Monsanto toegegeven heeft dat er meer Glyfosaat residu in moedermelk zit dan ooit gedacht. In Zuid Amerika heeft het eerste land gebruik van RR verboden tot nader onderzoek heeft aangetoond dat het zoals altijd beweert 100 % veilig is. Nee dan Nederland laten we RR gewassen maar toelaten (het groot kapitaal wenst dit) en laten de boeren maar afserveren, omdat ze mest / stank produceren. Ik ruik liever mest, dan dat ik met gevolgen van het ongebreidelde gebruik van glyfosaat wordt opgezadeld.

 • koeboertje

  Mee eens agratax ,
  een goede boer heeft geen gentech nodig!

 • koeboertje

  Mee eens agratax ,
  een goede boer heeft geen gentech nodig!

Of registreer je om te kunnen reageren.