Home

Nieuws 1211 x bekeken 1 reactie

Kamer en Dijksma tegen EU-voorstel biologische landbouw

Den Haag – De Europese plannen voor vereenvoudigde regels voor de biologische landbouw stuiten op grote bezwaren bij de Tweede Kamer en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Het kabinet en parlement zijn eensgezind in hun kritiek, maar de meningen verschillen over de manier waarop Nederland de Europese voorstellen nog kan bijsturen.

De Tweede Kamerfracties van CDA (Jaco Geurts) en de Partij voor de Dieren (Esther Ouwehand) waren het er woensdagavond roerend over eens dat de EU-regels voor de Nederlandse biologische landbouw alleen maar een verslechtering betekenen en dat het kabinet daar niet aan moet meewerken.

Dijksma kiest, net als VVD en PvdA voor een wat minder radicale koers, door te proberen de voorstellen in de loop van de onderhandelingen te verbeteren. "Nee zeggen kan altijd nog", aldus Dijksma.

De EU-voorstellen houden onder meer in dat het niet langer wordt toegestaan zowel biologische producten als gangbare producten op hetzelfde bedrijf te produceren. Verder wordt  100 procent biologisch uitgangsmateriaal verplicht gesteld. Dat is in de pluimveesector op dit moment nog niet mogelijk. Volgens het kabinet is zo'n regel gevaarlijk voor de genetische diversiteit binnen de soort. Het kabinet heeft ook bezwaren tegen de eis dat voer voor biologische dieren geheel biologisch geteeld moet zijn.

De EU-regels stellen ook dat het voer voor biologische varkens- en pluimveebedrijven voor een groot deel (60 procent) uit de regio moet komen. Dat zou voor de Nederlandse situatie voor forse prijsverhogingen zorgen .

Dijksma probeert samen met een aantal andere lidstaten (onder andere  Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Polen) een document op te stellen, dat de gedeelde bezwaren kracht moet bijzetten.

De nieuwe verordening kan ook de goedkeuring van LTO Nederland en de  organisatie voor biologische productie, Bionext niet wegdragen. Dijksma ondersteunt het idee van de sector dat een geleidelijke verandering naar een gemeenschappelijke Europese regelgeving beter is, dan een rigoureuze omslag, zoals nu is voorgesteld. Dijksma is het niet eens met het idee, dat Nederland de zaak maar helemaal zelf moet regelen, omdat zij wil waarborgen dat Nederlandse biologische ondernemers hun producten nu en in de toekomst in het buitenland kunnen afzetten.

Eén reactie

  • Fermer

    Is Europa eens goed bezig, zijn ze ertegen. Biologisch vlees van dieren die met NIET biologisch voedsel, wat ook nog van de andere kant van de aarde komt, gevoerd zijn? De nieuwe regels mogen dan een 'verslechtering' zijn, de consument krijgt dan WEL wat ze vraagt, nl. biologisch, en de prijs in de winkel zal nog steeds de prijs in de winkel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.