Home

Nieuws 4 reacties

Ingrijpen in voorschrijfgedrag antibiotica niet nodig

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vindt het niet nodig om direct maatregelen te nemen bij het voorschrijven van antibiotica door dierenartsen. Ze wil eerst de maatregelen die de sector zelf neemt afwachten.

De Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit heeft in maart het voorschrijfgedrag van dierenartsen in beeld gebracht. Daaruit blijkt dat 60 procent van de dierenartsen in 2012 meer antibiotica voorschreven dan de streefwaarde. De verschillen in voorschrijfgedrag tussen dierenartsen is groot. "Ik onderschrijf de oproep van SDa dat de dierenartsen met een voorschrijfpatroon boven de actiewaarde zich kritisch moeten oriënteren op hun voorschrijfpatroon. De grote spreiding in prescriptie binnen de sectoren moet nader worden geanalyseerd", vindt Dijksma.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Het is interessant om te vermelden waarom (bij welke aandoening) de dierenartsen meer antibiotica zijn gaan voorschrijven. De veehouders letten wel op de kosten en zullen niet zomaar roekeloos antibiotica gaan gebruiken. En mochten er maatregelen komen, waar is dan de grens met dierwelzijn? Dat zal een groot grijs gebied worden. Daarom moet Dijksma in de toekomst het ook aan de sector over laten en niet aan ambtenaren die achter een bureau zitten.

 • Mozes

  Niemand wil slechter zijn dan anderen. Boeren die met hun DDD te hoog zitten zullen proberen gelijk te komen met hun collega's. Dierenartsen die te hoog zitten zullen hetzelfde doen.
  Je hoeft alleen het antibiotica gebruik objectief meetbaar te maken en een ranglijst op te stellen. Dit is veel effectiever dan repressieve maatregelen van de overheid.

 • Burnetti

  @Mozes
  Getuige het mestfraude debacle dat hier onlangs werd beschreven werkt het zelfregulerend effect van de bedrijven onderling niet zo goed.

  Dus Niemand wil slechter zijn dan anderen gaat niet op!

  Wanneer kosten en winsten bepalend zijn voor de werkwijze....

 • Mozes

  @Burnetti, dat is een onzin vergelijking. Bij mestafzet is er geen sprake van een rangorde schoring bij antibiotica wel. Zowel bij boeren als bij dierenartsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.