Home

Nieuws

Handelsrelatie tussen Polen en Nederland versterkt

Den Haag - De handelsrelatie tussen Polen en Nederland wordt steeds belangrijker. Van de landen die de aflopen tien jaar lid zijn geworden van de Europese Unie is het handelsbelang met Polen verreweg het grootst.

In 2013 bedroeg de waarde van de invoer uit Polen €5,5 miljard en van de uitvoer €9,2 miljard. Hierdoor kwam het handelsoverschot uit op €3,7 miljard. In de periode 2003-2013 is het handelsoverschot met Polen ruimschoots verdrievoudigd. Dat meldt het CBS in de week voor het officiële staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima aan Polen.
In de eerste drie maanden van 2014 was de handel met Polen vrijwel net zo intensief als in dezelfde periode van 2013. Drie procent van de handel binnen de EU is handel tussen Polen en Nederland. Daarmee heeft Polen zich binnen de EU ontwikkeld tot de achtste handelspartner van Nederland. Ook het aantal Nederlandse bedrijven dat handelsbelangen heeft in Polen wordt steeds groter. In 2013 waren dat 5.500 exporteurs en circa 3.000 importeurs. Het zijn vooral groothandelsbedrijven die de handel met Polen voor hun rekening nemen.
De handelswaar van Polen naar Nederland en andersom bestaat uit een breed scala van producten. De handel bestaat vooral uit hightechproducten of onderdelen daarvoor. Oost-Europese landen zijn een belangrijke afzetmarkt van gebruikte automobielen. Mede hierdoor is er een levendige handel van Nederlandse personenauto's en trucks.
De uitvoer van voeding en levende dieren naar Polen bedroeg in 2013 circa €1,2 miljard, in deze categorie kwam de invoer uit op €955 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.