Home

Nieuws 1749 x bekeken

Hagel richt veel schade aan in België en Frankrijk

Wingene – Het noodweer van het Pinksterweekend heeft zowel in België als in Frankrijk grote schade aangericht in de land- en tuinbouw.

In Vlaanderen hebben zeker 150 land- en tuinbouwbedrijven met samen op zo'n 1.500 hectare schade opgelopen. De Boerenbond spreekt daarbij van zware, lokale schade. Het zwaarst getroffen is Wingene in West-Vlaanderen waar kassen en gewassen werden vernield door een enorme hagelbui. Ook tweeduizend woningen liepen schade op terwijl zeven mensen met verwondingen naar het ziekenhuis moesten.

De demissionaire Vlaamse premier en minister van landbouw Kris Peeters kwam zondag persoonlijk naar Wingene om de situatie te bekijken, waarbij hij werd vergezeld door voorzitter Piet Vanthemsche van de Boerenbond. Peeters beloofde daarbij "alles in het werk te stellen om de geleden landbouwschade te vergoeden".

Ook elders in België hebben vollegrondsgroente, aardappelen en andere veldgewassen flink te lijden gehad. Op basis van de opgaven van de getroffen boeren en tuinders wordt nu vastgesteld of aanspraak kan worden gemaakt op het Rampenfonds. De boerenorganisaties raden hun leden daarbij aan de situatie goed vast te leggen, zo mogelijk ook op foto's, om bewijsmateriaal te hebben. ''Als je zwaar getroffen bent door noodweer dan is het belangrijk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk bewijzen te verzamelen. Op die manier kan je de geleden schade zo goed mogelijk aantonen'', aldus het Algemeen Boerensyndicaat.

In Frankrijk wordt tot nu toe vooral schade gemeld in de wijngaarden. Zo is in het Cognac gebied rond de 7.000 hectare vernield – een tiende van het totale cognac-areaal - terwijl het in de Médoc-regio rond Bordeaux om een goede 1.000 hectare gaat. Volgens de getroffen wijnboeren is tussen de 25 en 100 procent van hun druiven verloren gegaan. In veel gevallen gaat het om kleine familiebedrijven die meestal niet zijn verzekerd tegen weerschade. Hier en daar wordt ook schade gemeld in percelen met tarwe of mais maar de omvang daarvan was dinsdag nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.