AlgemeenNieuws

Geen verlaging brandstofaccijns

Den Haag – De Tweede Kamer blijft achter de verhoging van de brandstofaccijns staan. Een Kamermeerderheid steunde donderdag de aanpak van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.

Wiebes erkent wel dat pomphouders in de grensstreek lagere opbrengsten hebben, maar volgens hem liep de verkoop al langer terug. De oorzaak hiervoor moet gezocht worden in onder meer door de crisis en doordat auto’s steeds zuiniger worden, aldus de staatssecretaris.

De verhoging van begin dit jaar levert, aldus Wiebes, de schatkist daadwerkelijk geld op. Volgens Wiebes was de opbrengst van de dieselaccijns de eerste vier maanden van dit jaar €73 miljoen hoger dan vorig jaar.

De regeringspartijen VVD en PvdA maken zich wel zorgen over de situatie in de grensstreek, maar ze willen de verhoging toch niet terugdraaien.

De VVD vindt wel dat er meer aandacht moet komen voor de ‘bedrijvigheid’ in het gebied. De PvdA wil een brede visie van het kabinet op de vele problemen van grensgebieden, zoals werkloosheid en teruglopende voorzieningen.

Ook D66, ChristenUnie en SGP steunen het kabinet. De SGP vindt wel dat er veel onduidelijkheid is over de cijfers en hoopt op meer helderheid later dit jaar.

Andere oppositiepartijen heeft geen goed woord over voor de accijnsverhoging en vindt dat die onmiddellijk moet worden teruggedraaid. CDA, SP en PVV vertrouwen in de cijfers van het kabinet niet. Ze benadrukken dat pomphouders veel schade lijden en ze maken zich grote zorgen over de werkgelegenheid. “De grensregio kreunt en steunt”, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Voor aanvang van het debat protesteerden boze pomphouders voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Brancheorganisatie Bovag stapt vrijwel zeker naar de rechter om de schade van de accijnsverhoging voor pomphouders in de grensstreek op de Nederlandse overheid te verhalen. ,,Die kans is levensgroot. Wij zijn zwaar teleurgesteld”, zegt Paul de Waal van Bovag. De organisatie onderzoekt of de zaak samen met Beta, de belangenclub van onafhankelijke pomphouders, kan worden aangespannen tegen de staat. ,,Wiebes doet niets voor de pomphouders, het ondernemen wordt ze op deze manier onmogelijk gemaakt”, aldus De Waal.

Beheer
WP Admin