Home

Nieuws 604 x bekeken

Geen akkoord reorganisatie FloraHolland

Aalsmeer – De reorganisatie bij bloemenveiling FloraHolland wordt niet bekostigd met geld uit de liquiditeitsbijdrage van de leden.

Een voorstel daartoe van de directie en raad van commissarissen is op de algemene ledenvergadering weggestemd. FloraHolland houdt elk jaar een liquiditeitsbijdrage in van 1 procent op de omzet van alle bloemen en planten die leden via de veiling verhandelen.
Bijna 60 procent van de leden die hun stem uitbrachten, stemden tegen. In 2013 kwam de liquiditeitsbijdrage in totaal neer op 43,8 miljoen euro. Het geld gaat normaliter naar de ledenlening en wordt na acht jaar inclusief rente teruggestort. Voor de reorganisatie, die de werktitel Kompas heeft gekregen, is 21,9 miljoen euro nodig. Omdat het voorstel werd afgekeurd konden tijdens de vergadering geen verdere besluiten worden genomen.
De bloemenveiling beraadt zich op vervolgstappen. De veiling moet mogelijk binnen een maand een nieuwe algemene ledenvergadering organiseren waarop de jaarcijfers moeten worden goedgekeurd. De algemene ledenvergadering werd bijgewoond door 294 leden, wat neerkomt op 5 procent van het totaal. De keuze van de leden is een teleurstelling voor de nieuwe topman Lucas Vos en operationeel directeur Rens Buchwaldt.
Vos, die is overgekomen van de logistieke sector, deelde de bevindingen van zijn eerste maanden bij FloraHolland. Een van zijn belangrijkste bevindingen is dat de strategie van FloraHolland onvoldoende helder is. Hij gaf aan dat het strategieproces 'FloraHolland 2020' eind 2014 tot meer helderheid voor leden, klanten en medewerkers moet leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.