Home

Nieuws

Franse coop Even draait goed

Brest – De Franse landbouwcooperatie Even, die sterk aanwezig is in de zuivel, heeft met een omzet van €2,1 miljard vorig jaar voor 't eerst de grens van €2 miljard overschreden. Die omzet kwam ook 4 procent hoger uit dan in 2012.

Dankzij dat goede resultaat kan Even de ruim 1.500 leden volgende maand een winstuitkering van negen cent per duizend liter overmaken. Bovendien lag de melkprijs vorig jaar al op een record van gemiddeld €353  per duizend liter. Dankzij de verdere groei kan de Bretonse coop ook 80 banen creëren terwijl er wegens uitbreidingen en vervanging dit jaar 250 nieuwe mensen nodig zijn. In totaal biedt Even daarmee werk aan rond de 5.300 medewerkers.

Even voert onder meer het belangrijke Franse melkmerk Laïta, 'waarbij de internationele en Europese ontwikkeling het meest opmerkelijke is'. Daarnaast is de coop echter ook actief in de kalkoenenfokkerij en is er een grote distributietak die melk aan huis, aan de horeca en aan andere directe afnemers levert. ''We hebben maar één product met een wisselvallige markt en dat is melk. Dankzij de variatie aan activiteiten kunnen we die wisselvalligheid echter goed opvangen en een goede en solide groep opbouwen.''

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.