Home

Nieuws 4 reacties

Extra belasting op leidingwater wordt geschrapt

Den Haag - Het kabinet ziet af van een geplande extra belasting op leidingwater. Uit overleg met koepelorganisaties en bedrijven is gebleken dat die maatregel te veel negatieve effecten zou hebben. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De schatkist loopt hierdoor €80 miljoen mis. Op Prinsjesdag zal het kabinet laten weten hoe het dat financiële gat dekt. Maar de oplossing zal gezocht worden 'in de sfeer van de milieubelastingen', laat Wiebes weten.

Leveranciers van leidingwater betalen een leidingwaterbelasting, die ze kunnen doorberekenen aan hun afnemers. Daarbij geldt een plafond van 300 kubieke meter per aansluiting per jaar. Dat plafond zou per 1 juli 2014 komen te vervallen, waardoor de bedrijven dus over een grotere hoeveelheid leidingwater belasting zouden moeten betalen.

Maar volgens Wiebes zouden hierdoor negatieve milieueffecten optreden en zou innovatie worden ontmoedigd. Ook zou een beperkte groep bedrijven de dupe worden van het verdwijnen van het heffingsplafond.

Per 1 januari van dit jaar is wel een verhoging van de belasting op leidingwater ingegaan.  ANP

Laatste reacties

 • johannetje

  1600 ambtenaren minder en je bent er ook.

 • boerderij12

  en nu ook nog even de accijnsverhoging op diesel eraf

 • minasblunders1

  Klopt Johannetje! In Den Haag schijnt men nog steeds niet te beseffen dat de enige manier om dit land weer gezond te krijgen, het leeg laten lopen van het eigen enorme waterhoofd is.

 • agratax2

  Dit is de eerste aanzet om onze eerste levensbehoefte ook nog te belasten. Hoe meer zonnepanelen we anleggen, hoe dichterbij de Belasting op zonneschijn komt. Over 20 jaar gaat de zon niet meer Voorniks op, dan gaat de belastingteller tikken bij iedereen die direct van zonneschijn afhankelijk is, landbouw, recreatie, groene energie producenten en noem maar op. Niemand infentiver om geld in te halen dan politici.

Of registreer je om te kunnen reageren.