Home

Nieuws 1171 x bekeken 2 reacties

Eerste Kamer bezorgd over gang van zaken productschappen

Den Haag – De Eerste Kamer maakt zich grote zorgen over de rol die ze speelt in het wetgevingstraject voor het afschaffen van de productschappen. Dat blijkt tijdens een debat in de Eerste Kamer. VVD-Senator Sybe Schaap sprak namens een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks zijn zorgen uit over de problemen die ontstaan bij de uitvoering van het afbouwen van de productschappen en de staatsrechtelijke correctheid van de gang van zaken, nu de afbouw al wordt uitgevoerd voordat het wetsvoorstel is behandeld.

"In beleidsmatige zin rest ons een nagenoeg zinloze exercitie", aldus Schaap. Hij maakt zich bij de huidige gang van zaken vooral zorgen over de financiering van onderzoek ten behoeve van de agrarische sector, de uitvoering van het autonome beleid dat nu nog door de productschappen gebeurt en het domein van toezicht, handhaving en keuring. Ook zijn de partijen bezorgd over de hogere kosten voor het bedrijfsleven door afschaffing van de productschappen.
Minister Kamp reageert dat hij met het afschaffen van de productschappen recht wil doen aan de uitspraak van de Tweede Kamer. "Als je iets afbreekt, moet je het wel op een verantwoorde manier doen. Als je te lang wacht, stort de oude situatie in en loopt de nieuwe situatie nog niet", aldus Kamp. Hij wil niet alleen dat de publieke taken, maar ook deels autochtone taken die ervoor hebben gezorgd dat de agrarische sector sterk is geworden, worden voortgezet. Zo komt het beleid voor antibioticareductie in de veehouderij onder verantwoordelijkheid van het ministerie te vallen.

De Eerste Kamer verwacht eind dit jaar het wetsvoorstel opheffen productschappen te behandelen.

Laatste reacties

  • marvallous

    autochtone taken? autonome misschien?

  • arib

    Schapengeblaat in het open veld.

Of registreer je om te kunnen reageren.