Home

Nieuws 1482 x bekeken 3 reacties

Dijksma wil geen verbod op verkoop onder inkoopprijs

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil geen verbod op het verkopen van vlees onder de inkoopprijs.

Recent heeft Wakker Dier een oproep gedaan om een dergelijk verbod in te stellen, om het gestunt met vlees door supermarkten te stoppen. Dijksma ziet een dergelijk verbod niet zitten. In België en Duitsland is het verboden om voedsel onder de kostprijs te verkopen, maar dit heeft volgens Dijksma niet het gewenste effect. Dit komt onder andere doordat de kostprijs moeilijk is vast te stellen en omdat controle en handhaving hierop lastig is.

De gedachte achter het verbod is dat er daardoor minder prijsdruk op de keten komt, waardoor alle schakels meer kwaliteit kunnen leveren. Dijksma deelt de zorgen over de prijsdruk in de vleesketen, maar verwacht dat een verbod op verkoop onder inkoopprijs dit niet oplost. Bovendien is het in het bestaande Nederlandse wettelijke kader niet mogelijk. Dijksma verwacht dat een verbod niet zal leiden tot minder stuntaanbiedingen van vlees. "Zolang het goedkoop aanbieden van vlees in de marketingstrategie van enkele supermarkten blijft, zal de druk op de prijs richting de voorgaande schakels in de keten blijven. Mogelijk zal de druk op de prijs zelfs toenemen, omdat op dit moment supermarkten de mogelijkheid hebben financiële compensatie voor de verkoop van vlees onder de inkoopprijs uit de marge op andere producten te halen. Als dit niet meer kan, zal de inkoopprijs omlaag moeten", legt Dijksma uit.

Ze blijft bij haar huidige beleid dat gericht is op een marktgestuurde verduurzaming van de productie en consumptie van vlees die maatschappelijk gedragen wordt. Het initiatief ligt primair bij het bedrijfsleven met een doorslaggevende rol voor de retail en de consument. De prijzenmonitor, die sinds dit voorjaar in het leven is geroepen, moet inzicht gaan geven in de prijzen in de keten. Ook zal de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dit jaar een onderzoek uitvoeren naar de prijsvorming in de voedselketen.

Laatste reacties

 • evanderpasch1

  is het nu onder inkoopprijs of kostprijs?
  samengevat wil dijksma wel kostprijs verhogen door verduurzamen maar ons wel laten uitmelken door de supermarkten

 • koestal

  ze is de weg al langer kwijt

 • milkabulle

  en sporen doet ze ook al niet

Of registreer je om te kunnen reageren.