Home

Nieuws 3488 x bekeken 10 reacties

Dijksma wil geen details geven over onderhandelingen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil geen details geven over wie de onderhandelingen over derogatie in Brussel hebben gevoerd. Ook wil ze geen documenten over de onderhandelingen vrij geven. Dat blijkt uit antwoorden van de staatssecretaris op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Hij wil graag opheldering over de onderhandelingen maar Dijksma geeft geen details. Dijksma benadrukt opnieuw dat het maar zeer de vraag is of openbaarheid van de onderhandelingen voor Nederland in een volgende situatie per saldo een gunstiger effect zouden hebben. "Ik zal geen documenten ter beschikking stellen die betrekking hebben op het verloop van de onderhandeling met de Europese Commissie", aldus Dijksma.

Geurts vroeg ook naar de gesprekken met de sectororganisaties rondom dit dossier. LTO reageerde zeer teleurgesteld over de uitkomst. "Er is veel overleg geweest met LTO en andere sectorvertegenwoordigers over de invulling van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat heeft geleid tot overeenstemming over een aantal, maar niet over alle, maatregelen die in het actieprogramma zijn opgenomen", schrijft Dijksma. Ze wijst erop dat mede op verzoek van de sector de grootschalige proef voor bedrijfsspecifieke evenwichtsbemesting op basis van de kringloopwijzer, de opbrengstafhankelijke stikstof-totaalgebruiksnorm voor graan op klei, de permanente regeling voor bestrijding van stuifschade, de calamiteitenregeling voor beschadigde graszode en het niet noemen van een uiterste datum voor het inzaaien van een verplicht vanggewas na de teelt van mais allemaal zaken zijn die mede op verzoek van de sector zijn opgenomen in het vijfde actieprogramma.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Wat een smeerlappen zijn dat toch op dat ministerie van onkunde: '.........dat het maar zeer de vraag is of openbaarheid van de onderhandelingen voor Nederland in een volgende situatie per saldo een gunstiger effect zou hebben' (!)

  Vindt niemand dit raar? Ik hoop dat die Geurts ballen heeft en doorzet. Maar ik vrees dat de 'controle van de regering' weer eens beperkt zal blijven tot wat oppervlakkig geneuzel.

 • Wim Toornstra

  Openheid en transparantie zijn toch altijd de toverwoorden. Behalve als het over mest gaat.
  Dit zaakje stinkt

 • schoenmakers1

  het geld alleen voor de boeren dat die volledige openheid van zaken moeten geven

 • alco1

  Als er geen details worden gegeven, zijn ze in ieder geval niet sterk!!!

 • jan van den broek

  De rekensom die iedereen kan maken is het aantal dieren en gevogelte dat de Nederlandse boeren kweken , hun gemiddelde levensduur,maal hun ontlasting.
  Dit gewicht delen door de opnamen van teel en grasland.
  Ze zijn nog aan het rekenen in Brussel, en Dijksma weet het nog niet.
  Zodra ze haar bloemetjes jurk aan heeft, deelt ze dit mede aan LTO.
  Reken jullie het snel uit via een reactie, dank u

 • joohoo

  Sterk staaltje van kennis te kort.

 • joannes

  @jan van den broek, was het maar zo simpel! Dan konden velen ambtenaren een ander vak kiezen! Ik vrees echter dat met de diverse gewassen, zaai en oogst momenten, grondsoorten, populatie dichtheid, enz, de complexiteit in de details zit. En dat zeker, wanneer je het maximale eruit wil halen! Of......... Het minimale wil verdedigen!

 • jan van den broek

  Beste joannes ,natuurlijk is het niet simpen, ik hoop dat je hiervoor de nadruk legd op onze boeren, de ambtenaren maken het moeilijk .en er zijn natuurlijk altijd boeren, die over de meetlat gaan.
  De perceelen van de boeren worden nog niet met computer en meststof etc bevloeit echter dit komt spoedig.
  Deze constructie wordt zeker niet uitgevoerd door ambteneren, waarschijnlijk door joohoo ,die staal en mest door elkaar gooit zal wel familie zijn van Dijksma.

 • joohoo

  Dank je voor de snelle bevestiging!!!

 • koestal

  De ambtenaren gaan voor de natuur,die is zwaar vertegenwoordigd op het ministerie,velen zijn ook nog van Groenlinks,dat zegt genoeg

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.