AlgemeenNieuws

Dijksma wil geen details geven over onderhandelingen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil geen details geven over wie de onderhandelingen over derogatie in Brussel hebben gevoerd. Ook wil ze geen documenten over de onderhandelingen vrij geven. Dat blijkt uit antwoorden van de staatssecretaris op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Hij wil graag opheldering over de onderhandelingen maar Dijksma geeft geen details. Dijksma benadrukt opnieuw dat het maar zeer de vraag is of openbaarheid van de onderhandelingen voor Nederland in een volgende situatie per saldo een gunstiger effect zouden hebben. “Ik zal geen documenten ter beschikking stellen die betrekking hebben op het verloop van de onderhandeling met de Europese Commissie”, aldus Dijksma.

Geurts vroeg ook naar de gesprekken met de sectororganisaties rondom dit dossier. LTO reageerde zeer teleurgesteld over de uitkomst. “Er is veel overleg geweest met LTO en andere sectorvertegenwoordigers over de invulling van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat heeft geleid tot overeenstemming over een aantal, maar niet over alle, maatregelen die in het actieprogramma zijn opgenomen”, schrijft Dijksma. Ze wijst erop dat mede op verzoek van de sector de grootschalige proef voor bedrijfsspecifieke evenwichtsbemesting op basis van de kringloopwijzer, de opbrengstafhankelijke stikstof-totaalgebruiksnorm voor graan op klei, de permanente regeling voor bestrijding van stuifschade, de calamiteitenregeling voor beschadigde graszode en het niet noemen van een uiterste datum voor het inzaaien van een verplicht vanggewas na de teelt van mais allemaal zaken zijn die mede op verzoek van de sector zijn opgenomen in het vijfde actieprogramma.

Beheer
WP Admin