Home

Nieuws 795 x bekeken

Commerciële voedsellabs zonder papieren voor paardenvleestest

Den Haag - Geen enkel commercieel voedsellaboratorium in Nederland is geaccrediteerd voor onderzoek naar de aanwezigheid van paardenvlees.

Alleen het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het voedselveiligheidsinstituut Rikilt hebben daarvoor de papieren van de Raad voor Accreditatie.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer.

In maart van dit jaar bleek dat een aantal laboratoria dat actief is op het gebied van voedingsmiddelenanalyse wel tests uitvoert op de aanwezigheid van paardenvlees en daarbij foute analyses maakt. Ze zien paardenvlees in producten over het hoofd. Voedingsbedrijven kunnen bij de controle op hun producten niet altijd vertrouwen op de resultaten van laboratoria, die voor bepaalde tests niet geaccrediteerd zijn.

Laboratoria kunnen zelf bepalen welke tests zij willen laten accrediteren door de Raad van Accreditatie.

Volgens de NVWA zijn vrijwel alle commerciële voedsellaboratoria in Nederland geaccrediteerd, maar niet voor elke testmethode.

Dijksma schrijft dat bedrijven ervan doordrongen moeten zijn dat zij de laboratoria met zorg kiezen. Daarbij moet ook worden bekeken voor welke tests een laboratorium de juiste papieren heeft.

De Raad voor Accreditatie kijkt samen met de NVWA of het mogelijk is om een vergelijking te maken tussen de verschillende voedsellaboratoria.De ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport zullen daarbij betrokken worden samen met de nationale referentielaboratoria op het gebied van voedingsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.