Home

Nieuws 960 x bekeken 10 reacties

Camera's moeten wolf aan grens gaan snappen

Hilversum - Als een wolf binnenkort de Nederlandse grens oversteekt, bestaat er een kans dat hij wordt gesnapt door een zogenoemde cameraval.

De organisatie Wolven in Nederland hangt samen met natuurbeheerders "enkele tientallen'' camera's op, die de wolf op de gevoelige plaat moet vastleggen.

Zondagochtend was in radioprogramma Vroege Vogels te horen hoe de eerste val werd opgehangen. "We hopen met een beperkt netwerk een wolf vast te leggen'', verklaart Leo Linnartz van Wolven in Nederland. De camera's worden namelijk in gebieden gehangen vanaf Nijmegen tot aan Noordoost-Groningen. Een uitgestrekt gebied. "Bovendien ziet een camera maar een paar meter. Het is echt een steekproef'', legde Linnartz uit.

In stukken natuur van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen worden de vallen opgehangen. "Je moet een plek hebben met uitzicht en bij wissels (vaste routes) van dieren'', legt Linnartz uit. De camera's maken vervolgens een foto van alles wat passeert, dus ook van mensen, katten, honden en andere dieren. "Je hebt dus een heleboel opnames met een paar interessante ertussen.''

Overigens moeten de camera's regelmatig bekeken worden. Ten eerste om te zien wat er gefotografeerd is, maar ook omdat de batterijen niet eeuwig meegaan. ,,En als de camera net verkeerd hangt, kan je bijvoorbeeld heel veel foto's hebben van een zwiepende tak. Dan moet hij verplaatst worden'', zegt Linnartz.

Dit voorjaar werden er al wel wolven gefotografeerd vlak over de Duitse grens bij Drenthe en Twente, maar in Nederland is de wolf nog niet gesignaleerd. Als een cameraval een wolf weet vast te leggen, zou daarmee het bewijs zijn geleverd dat het dier voor het eerst sinds de negentiende eeuw weer in Nederland is.

Laatste reacties

 • boerrick

  ze hebben dus weer zinnig tijdverdrijf gevonden

 • massy

  De wolf is denk net zo slim als de vos.

 • wullum

  Geweldig nieuws !

 • Broes

  Goede monitoring is ook in het belang van de boer.

 • l coumans

  ook handig voor het in de gaten houden van boevenbendes of krijgen we dan een privacy probleem

 • J@gertje

  Misschien komt mijn gestolen zitmaaier nog wel langs.

 • pinkeltje

  Denk dat het aan nationale vrije dag wordt wanneer de eerste wolf de grens over komt? Eindelijk weer eens wat om naar uit te kijken!

 • heide01

  straks ook camera''s bij iedere koppel schapen, om vast te leggen hoe er onverdoofd ritueel wordt geslacht door.....

 • Jan-Zonderland

  Kunnen ze niet beter een zooitje Sneeuwwitjes als lokaas uitzetten of beter oude omaatjes. (Of haal ik nu verschillende sprookjes doorelkaar ?)

 • l coumans

  beter aan de nl be grens volgens mij komt de grote Bozewolf vanuit brussel

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.