Home

Nieuws 354 x bekeken

CPB: economie is veerkracht niet verloren

Den Haag - De veerkracht van de Nederlandse economie is door de recessie van de afgelopen jaren niet aangetast. Onze economie kan binnen 10 jaar weer groeicijfers laten zien die we voor de crisis hadden. Het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat donderdag in een boek over het herstel van de Nederlandse economie.

Maar terugkeer naar de oude groeicijfers is geen automatisme, aldus het CPB. De precieze vorm en het tempo van het herstel hangen af van de ontwikkeling van binnenlandse en buitenlandse bestedingen.

Nederland kwam aan het begin van de kredietcrisis in 2008 in een recessie en kwam dat in 2012 opnieuw. In die afgelopen 6 jaar hebben we 6 tot 8 procent van onze welvaart verloren, maar herstel zal volgen. "Er zijn geen aanwijzingen dat de groei niet weer terug kan komen'', aldus CPB-onderzoeker George Gelauff.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de internationale bestedingen. Die wordt afgeremd als de mondiale economie zich maar beperkt herstelt. In dat scenario - het CPB schetst er drie - blijft herstel van de Nederlandse economie lang uit en blijft de werkloosheid langdurig op een hoog niveau. De twee andere scenario's zijn positiever.

Verder zijn voor herstel van de economie een herstel op de financiële markten en op de huizenmarkt essentieel, net als technologische en internationale ontwikkelingen. Een toenemende inflatie en stijgende huizenprijzen dragen bij aan vermindering van de schuldendruk op overheden en huishoudens, aldus het CPB.

Het planbureau verwacht dat de werkloosheid weer zal zakken naar het 'evenwichtsniveau' van rond de 4 procent. Hoe snel dat gebeurt, hangt ook af van het herstel van de economie. ,,We zien weinig reden om te denken dat mensen zich permanent van de arbeidsmarkt hebben teruggetrokken'', aldus Gelauff. Jongeren zullen de komende jaren weer banen vinden en oudere werklozen gaan met pensioen.

Gelauff wilde in een persconferentie geen enkel advies aan het kabinet geven. In de scenario's is het kabinetsbeleid tot 2017 meegenomen. Hij zei wel dat de veerkracht van de Nederlandse economie deels te danken is aan arbeidsmarkthervormingen uit het verleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.