Home

Nieuws

Bleker wil expertisecentrum veetransport

Den Haag – Voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland wil een expertisecentrum oprichten om de kwaliteit van het diertransport beter te borgen. Bleker vindt het belangrijk dat de transportsector zelf stappen zet nu de sector zo onder het vergrootglas ligt.

"Ieder incident bij diertransporten heeft een negatieve uitstraling naar de hele sector. We moeten zelf zorgen dat de we kunnen bewijzen dat de transporteurs het goed doen. Dat willen we via het expertisecentrum regelen. We moeten, net als de NS,  bijvoorbeeld kunnen zeggen:  kijk, 95 procent van de diertransport  voldoet aan de norm voor transportduur van maximaal 8 uur", zegt Bleker. Hij pleit ervoor dat er op ieder transportmiddel voor lange afstanden en internationaal transport een GPS-systeem komt waarmee ook de temperatuur, beladingsgraad, en laden en lossen van de vrachtwagen zichtbaar wordt. Daarmee kan de transportsector benchmarken, zodat transporteurs zien of ze beter of minder dan collega's scoren. Doelstelling is dat bedrijven die op of boven het gemiddelde scoren minder intensief gecontroleerd worden dan de andere bedrijven. Daarnaast willen afnemers en burgers steeds vaker weten of het transport goed gebeurd is.  "In Zweden is bijvoorbeeld een supermarkt die alleen vlees in de schappen wil van dieren die maximaal vier uur op transport zijn geweest. Dit soort vragen zie je steeds meer", aldus Bleker.

Bleker wil met het Expertise Centrum VeeTransport (ECVT) een dergelijk systeem inrichten voor de hele diertransportsector, waardoor de data ook alleen bij deze sector terecht komt en niet bij de varkensketen of de kalverketen, vanwege de  bedrijfsgevoelige informatie ervan. Bovendien biedt een sectorbrede aanpak voordelen in plaats van vier sectorsystemen.  "Het moet een betrouwbaar, gecertificeerd systeem zijn.  Als je het doet, moet je het goed doen. Er moet  geen sprake zijn van windowdressing", vindt Bleker. Hij wil via het expertisecentrum ook meer kennis op doen over het welzijn van de dieren onderweg, zoals bijvoorbeeld het licht in de auto.
De kosten van het nieuwe expertisecentrum bedragen naar verwachting ongeveer €500.000 voor het datasysteem, ruim €1.000 voor een GPS-systeem per vervoereenheid, en aansluitkosten van ongeveer €70  per GPS-kastje per maand. "De financiering hiervan moeten we als private sector zelf oplossen", vindt Bleker. "Het is in belang van de toekomst van de sector."

Of registreer je om te kunnen reageren.