Home

Nieuws 897 x bekeken

Belgische bond waarschuwt weer voor prijzenslag

Roeselare – Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat waarschuwt opnieuw voor de gevolgen van de prijzenslag nu die uitmondt in een forse ingreep bij supermarkt Delhaize. "Door deze negatieve prijzenspiraal komt het inkomen van vele landbouwbedrijven echt in gevaar en stappen er jaarlijks 3 procent uit de stiel. Het zijn dus niet alleen de werknemers die hun werk verliezen maar evenzeer de land- en tuinbouwers."

Delhaize heeft vorige week aangekondigd dat het 2.500 banen gaat schrappen en voorlopig 15 winkels gaat sluiten. In reactie daarop heeft het personeel van enkele tientallen winkels het werk enkele dagen plat gelegd, maar begin deze week zijn alle winkels weer gewoon open. De aankondiging is voor voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat aanleiding om opnieuw te waarschuwen voor de gevolgen van de prijzenslag voor de land- en tuinbouw.

Hij en zijn collega's van de Boerenbond deden dat een paar weken geleden ook al, waarbij ze vooral de komst van Albert Heijn naar België als zondebok aanwezen. AH zelf wees die beschuldiging echter met klem van de hand, omdat het met een twintigtal winkels tot nu toe maar een kleine speler is. Bovendien wees het Nederlandse bedrijf erop dat het altijd al veel verswaren van Belgische leveranciers inkoopt. Nu komt Vandamme echter toch weer met dezelfde beschuldiging: ''Nog maar recent is een aantal Albert Heijn winkels opgestart of de gevolgen zijn reeds zichtbaar op het terrein. Het heeft een sneeuwbaleffect omdat de retailers en anderen preventief inbinden en hun prijzen zeer krap zetten."

"ABS heeft reeds vele malen gewezen op het feit dat het voor de land- en tuinbouw onhoudbaar wordt om aan dergelijke lage prijzen te moeten verkopen. Wij vragen eerlijke prijzen, goede prijs/kwaliteit met correcte verloning. Onze producten hoeven niet per se duur te zijn, maar wel correct geprijsd. Wij vragen nogmaals met aandrang om te stoppen met de prijzenslagen tussen de retail, discounters en grootwarenhuizen. Dit is op termijn voor niemand goed. Laat ons zorgdragen voor een duurzame voedselvoorziening met zoveel mogelijk producten van eigen bodem. Daarom is het des te jammer dat een Belgische distributieketen moet inleveren, juist een die garandeert om zoveel als mogelijk Belgische producten aan te leveren.''

Of registreer je om te kunnen reageren.