Home

Nieuws 6 reacties

Bank wil coördinerende rol financiering

Utrecht - Rabobank wil een meer coördinerende rol gaan spelen bij financiering van agrarische bedrijven waar ook derden bij betrokken zijn. Dat zegt Wim Thus, directeur landbouw.

Hij zegt dat in een reactie op de oproep van LTO aan banken om met nieuwe financieringsvormen te komen. ING zegt dit ook te overwegen.

De banken reageren op een oproep van LTO-voorzitter Albert Jan Maat eerder deze week, aan banken om met nieuwe oplossingen te komen voor toekomstige financiering van agrarische bedrijven. Maat zei dit naar aanleiding van de constatering van het landbouw-economisch instituut LEI Wageningen UR maandag dat voor land- en tuinbouwbedrijven externe financiering belangrijker wordt en daarmee ook de houding van banken.

Thus verwacht dat in de toekomst meer diversiteit zal ontstaan, naast de standaardkredieten en financieringsvormen zoals die nu gelden. "Nu zit de bank samen met de klant aan tafel, maar in de toekomst zullen daar vaker derde partijen bij aanschuiven die ook geld inbrengen." De bank zal niet altijd meer de hoofdfinancier zijn, maar een meer coördinerende rol gaan spelen om een investering van een ondernemer gefinancierd te krijgen. "Onze rol wordt meer om partijen bij elkaar te brengen en te houden", aldus Thus.

Hij verwacht dat deze nieuwe manier van financieren vooral aan de orde zal zijn bij investeringen van innovaties waarbij ketenpartijen, maatschappelijke organisaties of andere ondernemers een financiële bijdrage leveren. "Doorsneefamiliebedrijven zullen niet snel met nieuwe financieringsvormen te maken gaan krijgen. Het gaat om risicovolle investeringen voor innovaties."

ING-sectormanager Cor Bruns beaamt dat banken minder snel investeren in risicovolle, innovatieve initiatieven van boeren. "Een bank zal een rol krijgen en meer als coördinator optreden om geld van derden zoals overheid, bedrijfsleven of andere participerende ondernemers voor een financiering rond te krijgen. Wij oriënteren ons nog op deze nieuwe taak voor de bank."

ABN Amro kon nog niet inhoudelijk reageren op de oproep van Maat en de LEI-cijfers.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat deed maandag een beroep op banken om met nieuwe, creatieve oplossingen te komen voor financiering van agrarische bedrijven. De bedragen die boeren en tuinders lenen, zijn volgens het LEI de afgelopen tien jaar verdubbeld en liggen nu rond de €700.000 per bedrijf.

Laatste reacties

 • John*

  ook samenwerken tussen ondernemers en ondernemers met dezelfde vraagstukken bij elkaar brengen zodat zij toch stappen kunnen zetten zie ik als een grote rol voor de banken in toekomst.

 • Fermer

  De banken moeten overal bij een financiering wel een vinger in de pap houden, zodat niet de 'verkeerde' ondernemers te lang door kunnen boeren.

 • John*

  en wat is dan een verkeerde ondernemer?

 • Fermer

  Een verkeerde ondernemer is iemand die nog vrij is en wat geld nodig is voor een kleine investering, maar wiens plaats vlgs. de bank beter 'past' bij iemand die al zwaar zit. Elimineer de concurentie, zogezegt.

 • jop.

  'Onze rol wordt meer om partijen bij elkaar te brengen en te houden', aldus Thus. Zo ken ik er nog een. Volgens mij staat nog altijd de ondernemer aan het roer. Het is zijn bedrijf en zijn verantwoordelijkheid. Het is algemeen bekend dat de Rabo ook deels op deze plek wil zitten. Thus opmerking is dus niet geheel gespeend van eigenbelang.
  Daarbij dient de ondernemer trouwens ook nog in het achterhoofd te houden dat zolang de bank nagenoeg alles onder het hypotheekrecht heeft (en wil houden) derden nu niet bepaald staan te trappelen.


 • koestal

  De ouders moeten tegenwoordig de opvolgers steeds meer financieren en flink doorschuiven,dat is nodig, maar is ook al een voorwaarde bij de financiering door de bank.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.