Home

Nieuws 5 reacties

Antibioticagebruik opnieuw sterk gedaald

Utrecht - Het gebruik van antibiotica in de veehouderij is in 2013 opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen, SDa. Tussen 2012 en 2013 is het antibioticagebruik het sterkst gedaald in de varkenshouderij, met 30 procent. Ook in de vleespluimveehouderij daalde het gebruik met 25 procent fors. In de kalverhouderij daalde het antibioticagebruik met 15 procent. In de rundveehouderij bleef het gebruik van antibiotica stabiel.

De afname in het gebruik van antibiotica is ook zichtbaar in de verkoopcijfers van antibiotica voor dieren. In 2013 werd 57,7 procent minder verkocht dan in 2009. SDa is positief over deze aanhoudende neerwaartse trend, maar ziet de afname ook wat afvlakken.

"De SDa vraagt de sectoren om de komende jaren dierhouders en dierenartsen extra te stimuleren om het antibioticagebruik verder in de richting van het streefgebied te laten bewegen", aldus Dick Heederik, voorzitter van het SDa-expertpanel. De aanpak van de resistentie-problematiek wordt tot nu toe geleid door reductie-doelstellingen van de totale verkoop van antibiotica in de veehouderij ten opzichte van dat in 2009. De SDa vindt het tijd voor een meer diersoort-specifiek beleid ten aanzien van het antibioticagebruik, waarbij wetenschappelijke inzichten over de bijdrage aan resistentie-vorming leidend moeten zijn.

Laatste reacties

 • koestal

  Melkkoeien verantwoord droog zetten blijft een probleem,boeren willen dit ook graag zonder antibiotica ,maar dit lukt altijd niet zonder risico dat de koe dit goed doorstaat

 • Mozes

  Sinds anderhalf jaar zet ik koeien selectief droog zonder antibiotica. Ongeveer 7 van de 10 krijgen alleen een sealer in en geen antibiotica. Ik heb tot nu toe nog geen enkele koe gehad, die zonder antibiotica is drooggezet, die mastitis heeft gekregen. Voorwaarde is wel dat je de koeien 10 tot 14 dagen van te voren moet droogvoeren. Droogvoeren doe je door de koeien zo eiwitarm mogelijk te voeren. Ruw hooi en 1 maal daags wat mais om te voorkomen dat ze in gewicht te veel achteruit gaan. Denk hierbij aan het toevoegen van droogstandmineralen omdat ze anders fosforgebrek krijgen.

 • alco1

  Gewoon doormelken. Maar er wel voor zorgen dat je vanaf 4 weken voor afkalven de koe koe weer opvoert tot nieuwmelkt niveau. Het kalf heeft veel nodig en ook de productie blijft dan op dermate hoogte dat er genoeg spoeling blijft om mastitis te voorkomen.
  Allemaal voordelen:
  Geen aparte groep
  Geen apart rantsoen te maken
  Geen te hoge begin productie die tekorten veroorzaken met alle gevolgen van dien
  De melk is al gegeven in wat normaal de droge stand was
  Je houdt ze onder controle.
  Direct weer goede tocht

 • trijnie

  Dat is een prachtig gegeven.
  Dit kan ik zeer waarderen.

 • japke33

  We hebben ons best weer gedaan, ben benieuwd wat te nu weer van ons gaan eisen. Want hoe meer we ons best doen, hoe harder de straf.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.