Home

Nieuws 14 reacties

Akkernatuur in plaats van natuur-natuur in Rhoon-polder

Den Haag – De plannen voor de realisatie van 300 hectare natte natuur in het landbouwgebied Rhoon zijn van de baan.

In plaats daarvan wordt een gebiedscoöperatie opgericht, waarin burgers en ondernemers zelf kunnen aan de ontwikkeling van nieuwe natuur en innovatieve vormen van landbouw daarin.

Met dat idee willen gemeente Albrandswaard, de provincie Zuid-Holland en het Rijk de impasse doorbreken, die is ontstaan.

Het idee is ontwikkeld door oud-land bouwminister Cees Veerman, die was ingehuurd om met een nieuwe kijk op de natuurplannen te komen. Veerman heeft zijn advies gebaseerd op gesprekken met betrokkenen. Het is donderdag aangeboden aan staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) en de vertegenwoordigers van provincie en gemeente. Zuid-Hollands gedeputeerde Govert Veldhuijzen zie donderdag in een reactie: "Het oude plan kan gelukkig in de prullenbak."

De ontwikkeling van natuur natuur in Rhoon verkeert al enige tijd in een impasse omdat bewoners (ondernemers en burgers) geen enkele fiducie hebben in de plannen die er tot nu toe lagen. Een van de oorzaken van het verzet is volgens Veerman dat bestuurders "met een zekere gedecideerdheid, om niet te zeggen arrogantie het plan van bovenaf hebben gepresenteerd."

Veerman verwacht dat van de vijftien boeren die in het gebied zitten er een aantal zal kiezen te vertrekken, omdat ze niet aan de voorwaarden voor de realisering van akkernatuur kunnen voldoen. Anderen zullen kunnen en willen ondernemen binnen de nieuwe kaders van de gebiedscoöperatie, waarbij ze worden gecompenseerd voor het verlies aan agrarische grondwaarde en een vergoeding krijgen voor de beperkingen die worden opgelegd. De provincie heeft ongeveer 100 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de plannen.

VVD-woordvoerder Rudmer Heerema in de Tweede Kamer reageert verheugd op het advies van Veerman: "Goed nieuws voor agrarisch ondernemers." Heerema stelt dat met dit advies tegemoet gekomen wordt aan zijn motie in de Tweede Kamer om de natuurdoelstellingen meer in overeenstemming te brengen met de wensen van de boeren en bewoners.

Volgens hem ontstaan "mooie kansen om de boeren te laten boeren door middel van hoogwaardige akkerbouw, maar om ook een aantrekkelijk recreatiegebied te creëren."

Laatste reacties

 • timh6

  100 miljoen voor 300 ha ???
  Mag wat kosten.!!

 • Barneveldsei

  Recreatie gebied in de roon nieuwe natuur? wie wil tegenwoordig nog opgevreten worden door de muggen?
  100.000,00 Om de muggen te bestrijden?
  Laat de boeren gewoon voedsel produceren, anders klagen de burgers dat het voedsel zo duur is.
  Moeten we Amerikaans vlees besmet met groeihormonen en gloor inporteren.
  Om toch voldoende voedsel in de schappen te hebben. En andere schandalen met voedsel fraude,terwijl ons voedsel het beste van de wereld is.
  Snapt het kabinet niet.

 • johannetje

  100 miljoen voor 300 ha? Goeiedag ev'n........leg dat maar eens uit aan Henk en Ingrid................
  Bezopen.

 • Spruit12

  De overheden moeten eens leren om prioriteiten te stellen. Het realiseren van een 'linkse hobby' mag blijkbaar geld kosten. Vaak zijn het ideeën van politici die zogenaamd ook sociaal zijn en volgens zichzelf het goede met de wereld voor hebben. Laten ze dan ook eens in afrika gaan uitleggen dat we in Nederland heb belangrijker vinden om dure natuur te hebben dan goed voedsel. Als je ervoor kiest om de productiefste landbouwgronden van de wereld te verkwantselen aan natuur zit er echt een steekje aan je los.

 • auto35

  Nu de Hedwige polder nog redden. Kan Veerman wellicht ook voor ingezet worden.

 • Fermer

  Hopelijk worden de boeren die ervoor 'kiezen' om te vertrekken ook gecompenseerd.

 • veldzicht

  Dat kan toch niet waar zijn ruim € 333.000 per ha.heeft de regering plots veel te veel geld of zijn er ,n stel gekken aan het werk,als je niks
  doet kost het niks en zijn de mensen ook blij met wat fietspaden en hier en daar een parkje en wat bosjes

 • koestal

  ze waren zeker bang voor muggenoverlast

 • ed12345

  333.000 euro per ha niks mee aan de hand jullie gaan gewoon een beetje meer belasting betalen Het is alleen te hopen dat de boeren die vertrekken minstens de helft per ha beuren dan kunnen ze hier in n. America tenminsteeen behoorlijk boerderijtje kopen

 • massy

  En wat stopt Cees veerman weer in ZIJN zakken?

 • piethermus1

  Mooi succes voor Adjan Vos en zijn mensen daar nabij Rhoon! gefeliciteerd!

 • Fermer

  Over dit soort bedragen praten Teo Wams van natuurmonumenten en de ambtenaren dagelijks. Geen wonder dat die prutsboeren hen in de weg zitten.

 • Elevage

  Kan het even iets minder kort door de bocht??: die 100 miljoen is natuurlijk niet alleen per hectare! Adviesbureautje hier, vertrekkende agrariërs, graafwerk, wegaanleg etc, onderhoud van de niet bewerkte gronden etc. Voor je het weet zijn die 100 miljoen te weinig.

  Kom op mensen: Hier is eindelijk een lichtpuntje aan de horizon. Ontwikkeling van een gebied met behulp van de boeren, ipv ondanks de boeren, dat is een prima plan en dat moeten we zorgvuldig uitvoeren zodat het een voorbeeld functie kan krijgen voor andere gebieden in dit te volle, bemoeizuchtige land.

 • veldzicht

  Ach ja met een ander z,,n geld is het makkelijk werken,de belasting weer wat opschroeven en probleem weer opgelost,dan kan je zien hoe de regering zich in laat pakken door de lobby van de groene maffia
  met hun idiote plannen wat jaarlijks 4,5 miiliard kost.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.