AlgemeenNieuws

Akkernatuur in plaats van natuur-natuur in Rhoon-polder

Den Haag – De plannen voor de realisatie van 300 hectare natte natuur in het landbouwgebied Rhoon zijn van de baan.

In plaats daarvan wordt een gebiedscoöperatie opgericht, waarin burgers en ondernemers zelf kunnen aan de ontwikkeling van nieuwe natuur en innovatieve vormen van landbouw daarin.

Met dat idee willen gemeente Albrandswaard, de provincie Zuid-Holland en het Rijk de impasse doorbreken, die is ontstaan.

Het idee is ontwikkeld door oud-land bouwminister Cees Veerman, die was ingehuurd om met een nieuwe kijk op de natuurplannen te komen. Veerman heeft zijn advies gebaseerd op gesprekken met betrokkenen. Het is donderdag aangeboden aan staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) en de vertegenwoordigers van provincie en gemeente. Zuid-Hollands gedeputeerde Govert Veldhuijzen zie donderdag in een reactie: “Het oude plan kan gelukkig in de prullenbak.”

De ontwikkeling van natuur natuur in Rhoon verkeert al enige tijd in een impasse omdat bewoners (ondernemers en burgers) geen enkele fiducie hebben in de plannen die er tot nu toe lagen. Een van de oorzaken van het verzet is volgens Veerman dat bestuurders “met een zekere gedecideerdheid, om niet te zeggen arrogantie het plan van bovenaf hebben gepresenteerd.”

Veerman verwacht dat van de vijftien boeren die in het gebied zitten er een aantal zal kiezen te vertrekken, omdat ze niet aan de voorwaarden voor de realisering van akkernatuur kunnen voldoen. Anderen zullen kunnen en willen ondernemen binnen de nieuwe kaders van de gebiedscoöperatie, waarbij ze worden gecompenseerd voor het verlies aan agrarische grondwaarde en een vergoeding krijgen voor de beperkingen die worden opgelegd. De provincie heeft ongeveer 100 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de plannen.

VVD-woordvoerder Rudmer Heerema in de Tweede Kamer reageert verheugd op het advies van Veerman: “Goed nieuws voor agrarisch ondernemers.” Heerema stelt dat met dit advies tegemoet gekomen wordt aan zijn motie in de Tweede Kamer om de natuurdoelstellingen meer in overeenstemming te brengen met de wensen van de boeren en bewoners.

Volgens hem ontstaan “mooie kansen om de boeren te laten boeren door middel van hoogwaardige akkerbouw, maar om ook een aantrekkelijk recreatiegebied te creëren.”

Beheer
WP Admin