Home

Nieuws 1 reactie

Agrifirm vindt pensioen (ex-)medewerkers goed genoeg

Apeldoorn - Het mengvoerbedrijf Agrifirm vindt het op dit moment niet verantwoord meer geld uit te trekken voor de pensioenen van werknemers en oud-werknemers. De pensioenen zijn goed genoeg. Dat zegt bestuursvoorzitter Ton Loman van Agrifirm in reactie op acties van de vakbonden om voor de oud-werknemers een betere pensioenregeling uit de wacht te slepen.

Loman zegt dat het bedrijf met de bonden heeft onderhandeld. "En op dit punt zijn we het niet eens geworden." De pensioenen van ex-werknemers van het bedrijf zullen niet meer worden geïndexeerd. Dat betekent dat de uitkering naar verhouding steeds minder wordt, vanwege inflatie. De vakbonden hebben uitgerekend dat bij een gemiddelde inflatie van 1,5 tot 2 procent het koopkrachtverlies in 15 jaar oploopt tot tussen de 20 en 26 procent.

Vakbonden hebben op verschillende locaties actie gevoerd. Loman ziet op dit moment echter geen reden om te gaan praten. "We hebben een rechtsgeldige afspraak gemaakt met de Ondernemingsraad. Zolang we klanten hebben met betalingsproblemen of met hun bedrijf moeten stoppen, maak ik me daar meer zorgen over dan over de op zich goede pensioenen van onze werknemers en oud-werknemers."

Vakbonden hebben gesuggereerd dat Agrifirm zich zou moeten aansluiten bij het pensioenfonds voor de bedrijfstak. Loman zegt dat dat niet aan de orde is, omdat Agrifirm een contract voor 5 jaar heeft afgesloten met een pensioenverzekeraar. Over 5 jaar zou daarover weer gesproken kunnen worden.

De vakbonden richten hun ongenoegen niet alleen op de bedrijfsleiding. De Centrale Ondernemingsraad heeft eerder een veeg uit de pan gekregen, omdat zij zich niet hard gemaakt zou hebben voor de indexatie van pensioenen van oud-werknemers.

Het bedrijf wordt een "zoek-het-verder-maar-uit"-opstelling verweten.

Ron Vos van FNV-bondgenoten zegt: "Het gaat hier om niet al te hoge pensioenen. Dat is pijnlijk, zeker als je tientallen jaren werkzaam bent geweest bij Agrifirm."

Eén reactie

  • Elevage

    vakbonden vakbnden....... wat een fijne organisatie.
    Zogauw er geld te halen valt, denken ze, staan ze met de bek vooraan.
    Maar als het minder gaat dan zijn ze niet geneigd mee te denken. Hoe help je een bedrijf om zeep. In plaats van blij te zijn met de werknemers die er in deze tijd nog zijn, willen ze een bedrijf (onwillekeurig welk) nog meer uitknijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.