AlgemeenNieuws

AGR-GPS op mesttransport uitgesteld

Den Haag – De verplichte AGR-GPS op het vervoer van vaste mest wordt met een half jaar uitgesteld. Transporteurs van vaste mest moeten per 1 januari 2015 een vast AGP-GPS-systeem hebben op de vrachtwagen, zoals dat nu ook verplicht is voor drijfmest.

Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Eerder zou de vaste AGR-GPS per 1 juli van dit jaar verplicht worden, omdat een losse GPS, zoals nu het gebruik is, te fraudegevoelig is.

De ontwerpregeling voor de verplichte vaste AGR-GPS is voorgelegd aan de Europese Commissie. Deze procedure vraagt een ‘stand still’ van drie maanden waarin de regels nog niet van kracht kunnen worden. “Deze periode kunnen fabrikanten benutten om de apparatuur aan te passen en nieuwe apparatuurtypes te laten goedkeuren”, schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer. De maand oktober wordt gezien als een proefperiode, waarin de sector en RVO.nl de ontwikkelde apparatuur kan testen in de praktijk.

Bij transportmiddelen voor vaste mest zonder luchtvering mag tot 1 januari 2016 met een los AGR-GPS-systeem worden gereden.

Beheer
WP Admin