Home

Nieuws 2 reacties

'Risico's aan privaat-geregelde dierwelzijnseisen'

Den Haag – Het regelen van hogere dierenwelzijnseisen voor voedselproducten via private systemen brengt een risico met zich mee. Dat zegt bestuursvoorzitter van ACM Chris Fonteijn tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

Fonteijn vindt dat dergelijke zaken beter via wet- en regelgeving geregeld kunnen worden dan met private systemen. Wanneer er in een sector afspraken worden gemaakt over dierwelzijnseisen kan dit in strijd zijn met de mededingingsregels. "We hebben dit soort dingen zeker getoetst, maar het is een delicate opgave. De vraag is of dergelijke maatregelen in het belang zijn van de grote groep consumenten en of de consument erop vooruit gaat. Dat is bij zaken als dierenwelzijn en bijvoorbeeld ook bij het energieakkoord lastig te beoordelen", vindt Fonteijn.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt Fonteijn of de aangenomen motie van SGP en CDA over meer mogelijkheden voor producenten om afspraken te maken om hiermee een sterkere positie in de keten te krijgen ook effect heeft. Fonteijn reageert dat er nu afspraken mogelijk zijn die op basis van alleen de mededingingsregels niet mogelijk waren, maar die in het belang van de consument nu toch toegelaten worden. Een concreet voorbeeld kon hij niet noemen. "Maar het zit in ieder geval niet op slot", zegt Fonteijn. Hij wijst erop dat de uitgangspositie is dat de situatie voor de consument zo gunstig mogelijk is, waarbij ook de positie van de producent niet in gedrang komt.

Controle op de voedselketen heeft voor ACM geen hoogste prioriteit voor het komende jaar. Wel blijft er continu aandacht voor de sector, reageert Fonteijn op vragen van Geurts, die vindt dat er meer aandacht voor de agrosector moet zijn.

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Dierenwelzijnseisen.
  Dan ook 100% controle.
  Met de sanctionering.
  En foute importen niet toelaten in Nederland.(EU)

 • Elevage

  asjeblieft zeg, ook nog private systemen, alsof er al niet genoeg gecontroleerd wordt in deze rattebak.
  of is dit wellicht nog een manier om wat mensen aan het werk te houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.