Home

Nieuws 931 x bekeken 2 reacties

Zekerheid gevraagd over opvolging productschappen

Den Haag - CDA en SGP twijfelen er sterk aan of het kabinet wel bereid is het bedrijfsleven voldoende te ondersteunen bij de organisaties die de opheffing van de productschappen moeten opvangen.

De VVD zegt dat het kabinet alle mogelijkheden moet aangrijpen om ondernemersorganisaties te ondersteunen bij zelfregulering.

In commentaar op de aan de Tweede Kamer aangeboden wet voor de opheffing van de productschappen zegt het CDA grote vraagtekens te hebben over de mogelijkheden van producentenorganisaties en interbranche-organisaties.

Het idee is dat de minister afspraken van de betrokken organisaties algemeen bindend verklaart, waarmee de afspraken ook gelden voor ondernemers en bedrijven die niet bij die organisaties zijn aangesloten. Hoe die nieuwe organisaties eruit moeten zien en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen is nog niet duidelijk. Een blauwdruk, waar de Tweede Kamer om gevraagd heeft, is er nog niet. CDA en VVD vragen daarnaar.

De SGP vreest dat de regering helemaal niet van plan is de land- en tuinbouw veel ruimte te bieden voor het algemeen bindend verklaren van afspraken, voorschriften of heffingen.  "Dat zou de agrarische sector opnieuw de voet dwars zetten. We hebben hier kritische vragen over gesteld", aldus de SGP.

De VVD merkt op dat de straffen voor ondernemers straks zwaarder worden, doordat de tuchtrechtelijke sancties worden vervangen door straffen die in de wet zijn vastgelegd.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.