Home

Nieuws 854 x bekeken

Supermarkten steeds belangrijker

Amsterdam – Supermarkten zijn het enige groeiende afzetkanaal voor voedingsproducten. De consument blijft de komende jaren zeer prijsbewust en daarom zullen consumentenbestedingen in 2014 niet stijgen.

Toch loont het voor de iets langere termijn voor ondernemers zich op een andere manier dan prijs te onderscheiden. Dat schrijft ABN Amro in haar jaarlijkse publicatie Visie op Food 2014.

In 2013 gaf de consument 57 miljard euro uit aan voedings- en genotmiddelen. Hiervan is 29,3 miljard euro uitgegeven bij supermarkten. Ze profiteren van de crisis. Steeds meer consumenten koken thuis en eten minder vaak buitenshuis, waar voor voedingsbedrijven vaak de meeste marge ligt. Omdat aanbieders hierop inspelen met bijvoorbeeld kant-en-klare en voorverpakte producten vervagen volgens de bank de grenzen tussen afzetkanalen.
Volgens ABN Amro hebben uitwassen in de vleesindustrie in 2013 de consument enigszins wakker geschud. Mede door de paardenvleesaffaire krijgt de consument meer waardering voor producten van hen bekende, lokale leveranciers. Met name franchisenemers nemen streekproducten of producten van lokale leveranciers op in het assortiment.

Of registreer je om te kunnen reageren.