Home

Nieuws 646 x bekeken

Russische vleesimport valt terug

Moskou - Sinds begin dit jaar is de Russische vleesimport fors teruggevallen. Dat blijkt uit cijfers die het Russische ministerie van landbouw heeft bekendgemaakt. Hierbij zijn importen uit Wit-Rusland en Kazachstan niet meegerekend.

De import van rundvlees is 35,2 procent teruggevallen tot een totaal van 49.700 ton; de import van pluimveevlees is met 27,1 procent gedaald tot een totaal van 45.300 ton. De import van bevroren varkensvlees ging 32 procent omlaag en kwam uit op 115.000 ton. Er werd 1.000 ton gekoeld varkensvlees geïmporteerd (85 procent minder), slachtbijproducten, 8.000 ton (min 76 procent) en 25.000 ton bacon (min 71 procent).

De Russische productie van vlees is ten opzichte van vorig jaar gegroeid. Volgens het Russische ministerie van landbouw is de productie van varkensvlees in een jaar tijd gegroeid met 16,3 procent tot 200.200 ton en die van pluimveevlees met 3,3 procent tot 391.500 ton. De productie van rundvlees daalde met 6,8 procent tot 65.800 ton.

Rusland is bijna zelfvoorzienend voor pluimveevlees, maar voor de andere vleessoorten komen de scherpe importdalingen erop neer dat de vleesverwerkende industrie een probleem heeft. De Russische overheid heeft geld (4,5 miljard roebel ofwel ruim €100 miljoen) vrijgemaakt voor investeringen in de nationale vleesproductie. Rusland wil vooral ook de rundvleesproductie stimuleren.

Rusland is verder naarstig op zoek naar nieuwe leveranciers van varkensvlees. Het land heeft zich beklaagd in Brussel over de opstelling van de EU in het dispuut over Afrikaanse varkenspest. Rusland stelt dat landen als Nederland, België, Denemarken en Frankrijk aan de eisen van Rusland kunnen voldoen, maar dat de opstelling van de EU de hervatting van de import van varkensvlees uit deze landen blokkeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.